Karkówka duszona - przepisy i pomysły

Karkówka duszona w sosie własnym lub z dodatkiem pysznych warzyw to doskonały pomysł na danie obiadowe, które bez wątpienia zasmakuje każdemu wielbicielowi apetycznych, soczystych mięs. Choć przygotowanie karkówki zajmuje trochę czasu, nie jest to trudne zadanie - bez problemu poradzą z nim sobie zarówno początkujący, jak i bardziej zaawansowani kucharze. Duszona karkówka - jak ją przyrządzić?

Karkówka duszona w całości czy w plastrach? Ze względu na to, że karkówkę dusimy przeważnie na patelni lub garnku, robimy sos i dodajemy inne składniki, lepiej przygotowywać ją w plastrach albo w kawałkach. Całą karkówkę lepiej zostawić do pieczenia.

Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz

Karkówka duszona z cebulą w sosie własnym – jak zrobić?

  1. Karkówkę pokrój w plastry o szerokości około 1,5 cm i rozbij je tłuczkiem do mięsa. Oprósz je solą i pieprzem po obu stronach.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż plastry mięsa po obu stronach, by się lekko zrumieniły.
  4. Następnie wrzuć cebulę i rozdrobniony czosnek, zeszklij razem z mięsem.
  5. Potem ostrożnie wlej na patelnię wodę, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, wsyp majeranek i przykryj pokrywką.
  6. Duś na małym ogniu przez około 40 minut, aż karkówka będzie miękka.
  7. Wtedy wsyp do kubka mąkę, dodaj odrobinę wody i dwie łyżki sosu z patelni, a następnie dobrze rozmieszaj i połącz z całością sosu.

Zobacz również nasz przepis na pyszną karkówkę:

Karkówka duszona z warzywami

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 2 papryki (czerwona i żółta),
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mielonego kminku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • łyżka mąki,
  • woda

Duszona karkówka z warzywami – jak przygotować?

  1. Karkówkę pokrój w około 2-centymetrowe kawałki. Obsyp ją słodką papryką, solą i pieprzem i wstaw na około pół godziny w chłodne miejsce, by się zamarynowała.
  2. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidora obierz ze skórki – polej go wrzątkiem i ściągnij skórę, a następnie również pokrój. Marchewkę obierz ze skórki i kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  3. Na patelni rozgrzej olej i połóż mięso – obsmaż je z obu stron na rumiano.
  4. Następnie dodaj cebulę i czosnek, zeszklij. Potem wrzuć pozostałe warzywa, dobrze wymieszaj, dopraw kminkiem i majerankiem i przykryj pokrywką. Duś przez około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. W trakcie duszenia podlewaj odrobiną wody. Na koniec dodaj mąkę zaprawioną wcześniej w chłodnej wodzie rozmieszanej z odrobiną sosu i połącz z całym daniem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Karkówka duszona – jak podawać?

Duszona karkówka, zarówno w sosie własnym, jak i z warzywami będzie doskonałym dodatkiem do ziemniaków lub kasz. Możesz podać do niej także zasmażane buraczki albo kiszone bądź małosolne ogórki. Duszoną karkówkę można też zjeść ze świeżym chlebem.

Więcej o: