Szponder wołowy - jak zrobić z niego pyszne dania?

Szponder wołowy dla osób, które nie znają się na nazewnictwie poszczególnych części wołowiny, może być nie lada wyzwaniem. Jest też bardzo smacznym produktem i ciekawym wyzwaniem dla kucharzy. Jak przyrządzić szponder wołowy? Co to za część mięsa?

Szponder – co to jest?

Szponder wołowy to inaczej wołowe żebra. Mięso ze szpondra zawiera sporo tłuszczu oraz włókien. Polecane jest przede wszystkim do przygotowywania rosołu i wywarów, ale może być też głównym składnikiem dania – można je grillować, piec, smażyć i dusić.

Jak wybrać szponder?

W wielu sklepach można dostać żeberka podzielone na etapie produkcji. Warto jednak sprawdzić, czy na przykład w naszych pobliskich sklepach mięsnych nie można dostać szpondra w kawałku – aby podzielić go według własnych upodobań. Najlepiej wybrać szponder wołowy, który waży co najmniej 2 kg i jest świeży. Taki powinien mieć ciemnoczerwoną barwę, być lekko wilgotny, a w smaku delikatnie słodkawy.

Szponder – jak zrobić z pyszne dania?

Proponujemy dzisiaj dwa przepisy na potrawy ze szpondru wołowego. Tradycyjny i aromatyczny rosół na pewno docenią wszyscy smakosze tej zupy, a pieczony w całości szponder rewelacyjnie sprawdzi się na główne danie obiadowe! Zobacz na przykład nasz przepis na gulasz:

Szponder wołowy pieczony – przepis

Składniki:

  • 1,5 kg szpondra wołowego,
  • 1 szklanka suszonych śliwek,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki dobrej jakości masła,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki kminku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić szponder pieczony?

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy przyprawami: wyciśniętym w wyciskarce czosnkiem, słodką papryką i kminkiem, a także pieprzem i solą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, by się zamarynowało.
  2. Po tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy szponder ze wszystkich stron, by się ładnie zrumienił.
  3. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy również pozostały tłuszcz.
  4. Cebule kroimy w piórka, a śliwki siekamy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do naczynia z mięsem – obsypujemy je dodatkami dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zamykamy naczynie.
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 1,5 godziny. Podajemy z ziemniaczkami z wody lub pieczonymi.

Wskazówka: Jeśli mamy wyjątkowo chudy szponder, możemy od czasu do czasu podlać go odrobiną wody.

Rosół wołowo-drobiowy na szpondrze

Składniki:

  • 0,5 kg szpondru wołowego,
  • 2 skrzydełka drobiowe,
  • szyjka drobiowa,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1 duża cebula,
  • 6 listków laurowych,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżka lubczyku,
  • sól i pieprz,
  • 2,5-3 litry wody

Jak ugotować rosół na szpondrze?

  1. Mięso opłucz i przełóż do garnka. Warzywa obierz i włóż wraz z mięsem. Dodaj także liście laurowe i ziele angielskie oraz 1 łyżkę soli. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  2. Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do zupy. (Z mięsa i warzyw możesz przyrządzić pasztet lub farsz do pierogów bądź naleśników. Zdjęte z kości mięso można też dodać do rosołu).
  3. Dopraw lubczykiem, solą i pieprzem do smaku. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem.
Więcej o: