Patelnia kamienna - jaką wybrać? Jak czyścić i używać?

Patelnia kamienna to jedna z opcji, które możemy rozważać, gdy szukamy dobrej patelni mającej nam służyć przez lata. W końcu smażenie w kuchni odbywa się tak często, że warto zainwestować w dobry sprzęt! Kamienne patelnie - jakie mają właściwości? Czy warto w nie zainwestować?

Patelnia kamienna – opinie i właściwości

Patelnie kamienne opinie mają bardzo dobre, ponieważ łatwo na nich przyrządzać różne rodzaje potraw. Bez problemu zrobimy na niej dania duszone, jak i smażone. Ponadto kamienne patelnie są odporne na uszkodzenia – niektóre modele możemy również czyścić w zmywarce (w przeciwieństwie na przykład do patelni żeliwnych). Na rozgrzanie patelni nie musimy długo czekać – odpowiednią do smażenia temperaturę dno osiągnie bardzo szybko. Taka patelnia także doskonale utrzymuje ciepło i nagrzewa się równomiernie, co jest bardzo ważne, jeżeli chcemy uniknąć nierówno usmażonych potraw. Patelnie kamienne są również przyjazne środowisku.

Wiecie, że na patelni kamiennej lub żeliwnej (z odpowiednią rączką) można przygotować również pyszne ciasto?

Patelnia z powłoką kamienną – rodzaje

Jeżeli zdecydujemy się na zaopatrzenie swojej kuchni w patelnię kamienną, mamy do wyboru trzy różne materiały: granit, tytan i marmur. Wszystkie te rodzaje charakteryzują się dużą wytrzymałością, dobrym przewodzeniem ciepła i nieprzywieralną powłoką. Najtrwalsza, a zarazem najdroższa będzie patelnia z powłoką tytanową – jednak jest to doskonała inwestycja, jeśli potrzebujemy naprawdę dobrego sprzętu. Możemy bez obaw myć ją w zmywarce. Zarówno na niej, jak i na patelni granitowej bez problemu usmażymy potrawy bez użycia tłuszczu, co może być świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię. Patelnia tytanowa wyróżnia się gładkim, eleganckim wyglądem. Patelnie marmurowa i granitowa przypominają design dawnych patelni i, co niektórzy uważają za ich dużą zaletę, inni za wadę. Obu z nich nie należy myć w zmywarce.

Patelnia kamienna – jak używać?

Mimo że patelnie kamienne należą do najtrwalszych sprzętów, nie należy oczywiście nadużywać ich wytrzymałości. Jeżeli producenci informują, że ich sprzęt nie nadaje się do mycia w zmywarce, nie ignorujmy ich zastrzeżeń – możemy zniszczyć przyrząd. Zazwyczaj wystarczy jedynie przetrzeć patelnię gąbką lub nawilżonym ręcznikiem papierowym (jeśli smażyliśmy na małej ilości tłuszczu). Ewentualne pozostałości po przypalonych produktach łatwo usunie sól (spora ilość soli zmieszana z odrobiną wody, by powstał rodzaj pasty).

Trzeba jednak pamiętać, że patelnia z powłoką kamienną nie przepada za nagłymi zmianami temperatury – musimy zapomnieć o zalewaniu rozgrzanej patelni zimną wodą, ponieważ na powłoce mogą pojawić się mikropęknięcia. Do mieszania produktów lub zdejmowania ich z patelni należy używać drewnianych lub silikonowych narzędzi. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału wykonano rączkę – powinien on być odporny na wysokie temperatury. Warto także wybrać patelnię z grubszym (ok. 4-milimetrowym) dnem – trudniej będzie w takim naczyniu coś przypalić, będzie też ono trwalsze, choć oczywiście większa także będzie jego waga.

Więcej o: