Patelnia do naleśników - jaką wybrać? Podpowiadamy!

Patelnia do naleśników to coś, co powinien mieć w swojej kuchni każdy smakosz tych wszystkim dobrze znanych placków. Posiadanie odpowiedniej patelni może bardzo ułatwić przygotowanie naleśników oraz sprawić, że skończą się nasze przygody z nierówno usmażonymi lub porwanymi placuszkami. Jak używać patelnie do naleśników różnego rodzaju? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Podpowiadamy!

Patelnia do naleśników – jaką wybrać?       

Zanim wybierzemy patelnię do naleśników, musimy się zastanowić, jaka jej wersja jest dla nas najbardziej odpowiednia, biorąc pod uwagę ulubiony ich rodzaj, możliwości finansowe, inne upodobania kulinarne oraz rodzaj kuchenki.

Patelnie do naleśników tradycyjnych mają charakterystyczny wygląd – ich ścianki są bardzo niskie. Dzięki temu możemy spokojnie podważyć naleśniki łopatką i przewracać je na drugą stronę, nie uszkadzając ich przy tym. Dostępne są również patelnie obustronne, dzięki którym możemy pominąć obracanie. Jeśli lubimy amerykańskie pancakes, wybierzmy patelnię z dołkami, by ich kształt był idealny. Wielbiciele kuchni japońskiej docenią na pewno kwadratowe patelnie, dzięki którym można przygotować nie tylko doskonałe cienkie naleśniki, ale także japońskie omlety tamagoyaki.

Patelnia na naleśniki może mieć bardzo różne rodzaje powłok. Najtańsze i najpopularniejsze są patelnie z powłokami teflonowymi – ciasto do nich nie przywiera i łatwo je czyścić. Należy jednak pamiętać, by używać przy nich tylko sztućców wykonanych z silikonu lub drewna. Podobne właściwości mają patelnie ceramiczne, które plasują się na trochę wyższej półce cenowej, ale są także bardzo miłe dla oka. Droższe są patelnie żeliwne, granitowe i tytanowe, ale jednocześnie są dużo lepszej jakości – lepiej przewodzą ciepło, rozgrzewają się równomiernie i są o wiele bardziej odporne na uszkodzenia. To inwestycja na dobrych parę lat! W wypadku patelni żeliwnej należy pamiętać o regularnym konserwowaniu jej tłuszczem, by nie obniżać jej walorów.

Patelnię możecie wykorzystać do przygotowania tych pysznych czekoladowych naleśników z naszego przepisu:

Patelnia do naleśników – indukcja

Jeśli jesteśmy posiadaczami kuchenki indukcyjnej, również możemy używać patelni do naleśników – należy sprawdzić, czy na opakowaniu znajduje się symbol zwojnicy, który oznacza, że taki sprzęt będzie odpowiedni. Patelnia na kuchenkę indukcyjną musi przyciągać magnes (czyli być wykonana z materiału ferromagnetycznego) i mieć idealnie równe dno. Do wyboru mamy:

  • patelnie stalowe (jeśli nie mają powłoki, można ją myć w zmywarce, jest bardzo trwała),
  • niektóre rodzaje patelni aluminiowych (niedrogie, lekkie, ale mało odporne na uszkodzenia),
  • żeliwne (długo rozgrzewające się, ale doskonale trzymające ciepło),
  • miedziane (koniecznie z warstwą stali nierdzewnej, by miedź nie reagowała z jedzeniem!).

Jak używać patelnie do naleśników? Należy przede wszystkim stosować się do zaleceń producenta opartych o materiał, z którego wykonana jest patelnia oraz jej powłoka. Na teflonowej, ceramicznej, i tytanowej można smażyć bez tłuszczu. Jeśli producent nie zaleca takiego przygotowywania dań, nie ignorujmy tej wskazówki – możemy zniszczyć sobie naczynie.

Więcej o: