Papryka pepperoni - ostrość, właściwości. Jak zrobić marynowane pepperoni?

Papryka pepperoni to jedna z wielu odmian papryki. Znają ją na pewno wszyscy wielbiciele pizzy - jest bardzo częstym dodatkiem do niej. Można ją jeść surową lub marynowaną. Papryka pepperoni - czy jest ostra? Jakie ma wartości odżywcze?

Papryka pepperoni – co to jest?

Papryka pepperoni występuje w postaci strąków – jest mniejsza i węższa niż słodka papryka, ale zwykle ma większy obwód niż chilli. Można ją kupić w dwu odmianach – czerwoną lub zieloną. Paprykę tę prawdopodobnie przywiózł do Europy Kolumb, a jej rodowodu należy szukać w Peru. Największą jednak popularność osiągnęła we włoskiej Toskanii. Papryka ta dostarcza wielu wartości odżywczych – jest cennym źródłem witaminy C, a także beta karotenu. Ponadto dostarcza witamin z grupy B (m.in. kwasu foliowego), E i K, jest również bogata w potas. Wzmocni zatem układ odpornościowy, krwionośny i mięśniowy, jest także antyoksydantem, a więc może wykazywać działanie antynowotworowe.

Papryka pepperoni – ostrość i smak

Papryka pepperoni uchodzi za słodko-ostrą, znacznie mniej pikantną niż na przykład piri-piri czy jalapeno. W skali Scoville’a znajduje się tuż za papryką słodką (uznawaną za w ogóle nieostrą), a przypisuje się jej zakres 100-500 SHU (Scoville Hotness Unit). Należy jednak pamiętać, że odczuwanie ostrego smaku to sprawa dość indywidualna, więc dla niektórych już poziom pikantności pepperoni jest wysoki. Przed dodaniem pepperoni do potrawy warto spróbować nieduży kawałeczek (bez nasion!), by sprawdzić, czy będziemy w stanie zjeść danie z jej dodatkiem. Warto też kierować się zasadą, że im większa papryka, tym mniejsza powinna być jej ostrość.

Zobacz również:

Zobacz wideo

Papryka pepperoni a chilli

Czerwona odmiana papryki pepperoni może być łatwo pomylona przez niewprawne oko z papryczką chilli. Warto więc zwracać uwagę na podpisy na sklepowych półkach i zapamiętać różnice w kształcie (chilli jest wąska i podłużna, pepperoni zaś szersza – choć nie aż tak jak słodka papryka – i bardziej owalna). Osoby, które nie przepadają za ostrymi potrawami, mogą śmiało używać pepperoni. We wspomnianej skali ostrości Scoville’a papryka chilli (a raczej grupa papryk chilli uważanych za ostre, czyli np. jalapeno i zdecydowanie ostrzejsze tabasco) umieszczona jest znacznie wyżej niż pepperoni – przypisuje się jej zakres od 2500 do 8000 SHU.

Papryka pepperoni marynowana – jak zrobić?

Choć marynowane pepperoni można znaleźć w wielu różnych marketach, zachęcamy, by przygotować je samodzielnie!

Pepperoni możemy zamarynować w oliwie lub w occie – w zależności od tego, jak je chcemy wykorzystywać. W oliwie warto zamarynować ostrzejsze papryczki, by zachować ich wyjątkowy aromat.

Papryka pepperoni marynowana w oliwie:

  • kilka papryczek pepperoni,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża bazylia

Obieramy ząbki czosnku i część wrzucamy do słoika. Dodajemy także listki świeżej bazylii. Każdej papryczce odcinamy główki i wyjmujemy pestki. Wkładamy je do słoika, upychamy czosnek i bazylię, zalewamy oliwą i porządnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez około 25 minut.

Papryka pepperoni marynowana w occie:

  • kilka papryczek pepperoni,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka oliwy,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • pieprz

Czosnek kroimy w plasterki. Papryczkom ucinamy główki i wyjmujemy pestki. Pepperoni wkładamy ciasno do słoika, przekładając je czosnkiem.

W garnku gotujemy 2 szklanki wody z połową szklanki octu razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy paprykę, dodajemy na koniec oliwę, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA