Spaghetti aglio e olio – co to jest?
Spaghetti aglio olio jest bardzo popularne w dzisiejszej kuchni włoskiej. Pochodzi z Neapolu i przygotowywane było przede wszystkim przez ubogich mieszkańców tego regionu, którzy nie mogli pozwolić sobie na bogate dania w stylu spaghettli alle vongole z dużą ilością skorupiaków i białym winem. Mówi się, że to makaron aglio olio to uboższa wersja spaghetti alle vongole. Czy mniej smaczna? Nic bardziej mylnego! Dziś podawana jest w dobrych włoskich restauracjach, a sekretem do jej wykonania są doskonałe składniki i umiejętność wydobycia z nich pełni smaku.
Spaghetti aglio e olio – jak zrobić?
Składniki:
- 300 g suchego makaronu spaghetti,
- 1 główka czosnku,
- 1 suszona papryczka chilli,
- 100 ml dobrej jakościowo oliwy,
- 1/2 szklanki natki pietruszki,
- sól,
- kawałek parmezanu
Makaron aglio e olio – przygotowanie
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania nie dodajemy do niego oleju! Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, a papryczkę chilli siekamy drobno. Jeśli obawiamy się zbyt ostrego smaku, usuwamy większość nasionek, które są jego nośnikami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek oraz papryczkę. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy i ostrożnie wrzucamy na patelnię. Mieszamy z rozgrzaną oliwą i lekko posmażonym czosnkiem z papryczką. Doprawiamy solą do smaku. Parmezan ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, a natkę pietruszki drobno siekamy. Każdą porcję przed podaniem obsypujemy pietruszką i parmezanem.
Zobacz również przepis na inne pyszne włoskie danie - spaghetti cacio e pepe:
Makaron aglio e olio – wskazówki
- Podczas smażenia czosnku uważamy, by się on nie przypalił – jeśli będzie za bardzo zrumieniony, nabierze goryczki i może zepsuć całe danie.
- Wrzucanie ugotowanego makaronu powinno odbyć się ze szczególną ostrożnością. Należy bardzo dobrze odsączyć go z wody – pamiętajmy o tym, że jeśli chluśniemy wodą na rozgrzany tłuszcz, może on na nas prysnąć, co stanowi spore zagrożenie, lub nawet spowodować niewielki pożar.
- Jeżeli chcemy wzbogacić nasze danie, możemy dodać do niego podsmażone krewetki, kurczaka lub pomidorki koktajlowe. Oczyszczone krewetki, pokrojonego w kostkę i osolonego kurczaka lub poprzekrawane na połówki pomidorki koktajlowe możemy szybko przesmażyć na oliwie razem z czosnkiem i papryczką chilli. Będzie to już oczywiście pewna wariacja na temat spaghetti aglio olio, ale warto wykorzystać fakt, że ta prosta potrawa rodem z Neapolu stanowi doskonałą bazę do rozszerzonych wersji smakowych.
- Jeśli chcemy przygotować spaghetti algio e olio po wegańsku, możemy oczywiście zrezygnować z dodatku sera, ale można także spróbować wersji z coraz bardziej dostępnymi serami roślinnymi. Tarty parmezan dobrze zastępuje także nieduża ilość płatków drożdżowych.