Spaghetti aglio olio - przepis na proste włoskie danie dla każdego

Spaghetti aglio olio (właściwie spaghetti aglio e olio, czyli z włoskiego: czosnek i oliwa) to jedna z najprostszych kompozycji smakowych na świecie. To dowód na to, by osiągnąć ideał smaku, wcale nie potrzeba dużej liczby składników. Spaghetti aglio e olio - jak zrobić? Podajemy przepis!

Spaghetti aglio e olio – co to jest?

Spaghetti aglio olio jest bardzo popularne w dzisiejszej kuchni włoskiej. Pochodzi z Neapolu i przygotowywane było przede wszystkim przez ubogich mieszkańców tego regionu, którzy nie mogli pozwolić sobie na bogate dania w stylu spaghettli alle vongole z dużą ilością skorupiaków i białym winem. Mówi się, że to makaron aglio olio to uboższa wersja spaghetti alle vongole. Czy mniej smaczna? Nic bardziej mylnego! Dziś podawana jest w dobrych włoskich restauracjach, a sekretem do jej wykonania są doskonałe składniki i umiejętność wydobycia z nich pełni smaku.

Spaghetti aglio e olio – jak zrobić?

Składniki:

  • 300 g suchego makaronu spaghetti,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 suszona papryczka chilli,
  • 100 ml dobrej jakościowo oliwy,
  • 1/2 szklanki natki pietruszki,
  • sól,
  • kawałek parmezanu

Makaron aglio e olio – przygotowanie

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania nie dodajemy do niego oleju! Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, a papryczkę chilli siekamy drobno. Jeśli obawiamy się zbyt ostrego smaku, usuwamy większość nasionek, które są jego nośnikami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek oraz papryczkę. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy i ostrożnie wrzucamy na patelnię. Mieszamy z rozgrzaną oliwą i lekko posmażonym czosnkiem z papryczką. Doprawiamy solą do smaku. Parmezan ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, a natkę pietruszki drobno siekamy. Każdą porcję przed podaniem obsypujemy pietruszką i parmezanem.

Zobacz również przepis na inne pyszne włoskie danie - spaghetti cacio e pepe:

Makaron aglio e olio – wskazówki

  1. Podczas smażenia czosnku uważamy, by się on nie przypalił – jeśli będzie za bardzo zrumieniony, nabierze goryczki i może zepsuć całe danie.
  2. Wrzucanie ugotowanego makaronu powinno odbyć się ze szczególną ostrożnością. Należy bardzo dobrze odsączyć go z wody – pamiętajmy o tym, że jeśli chluśniemy wodą na rozgrzany tłuszcz, może on na nas prysnąć, co stanowi spore zagrożenie, lub nawet spowodować niewielki pożar.
  3. Jeżeli chcemy wzbogacić nasze danie, możemy dodać do niego podsmażone krewetki, kurczaka lub pomidorki koktajlowe. Oczyszczone krewetki, pokrojonego w kostkę i osolonego kurczaka lub poprzekrawane na połówki pomidorki koktajlowe możemy szybko przesmażyć na oliwie razem z czosnkiem i papryczką chilli. Będzie to już oczywiście pewna wariacja na temat spaghetti aglio olio, ale warto wykorzystać fakt, że ta prosta potrawa rodem z Neapolu stanowi doskonałą bazę do rozszerzonych wersji smakowych.
  4. Jeśli chcemy przygotować spaghetti algio e olio po wegańsku, możemy oczywiście zrezygnować z dodatku sera, ale można także spróbować wersji z coraz bardziej dostępnymi serami roślinnymi. Tarty parmezan dobrze zastępuje także nieduża ilość płatków drożdżowych.
Więcej o: