Wędzarnia domowa dla amatorów ryb i wędlin

Wędzarnia domowa to marzenie wielu osób, które przepadają za dobrej jakości wędliną. Osoby, które decydują się na samodzielny wyrób wędzonek, stają niekiedy przed wyborem - jaką wędzarnię wybrać? Może lepiej kupić sprzęt? A może zbudować ją samodzielnie? Wędzarnia domowa - jak zrobić na niej wędliny? Podpowiadamy!

Domowa wędzarnia – sprzęt do ogrodu i na balkon

Zarówno w Internecie, jak i w wielu dużych sklepach ze sprzętem ogrodowym możemy znaleźć wędzarnie elektryczne z generatorem dymu. To bardzo dobre rozwiązanie dla tych, którzy – na przykład ze względu na wielkość ogrodu – nie mają możliwości wybudowania wędzarni murowanej. Taka wędzarnia jest też dość prosta w obsłudze i na pewno poradzą sobie z nią osoby dopiero rozpoczynające przygodę z wędzeniem. Niektóre modele takich wędzarni są na tyle niewielkie, że nadają się również do postawienia na balkonie. Łatwo je także przechowywać w piwnicy, jeśli nie planujemy korzystania. W zależności od wielkości oraz jakości wędzarni elektrycznej, zapłacimy za nią od kilkuset do kilku tysięcy złotych.

Wędzarnia domowa murowana do ogrodu

Jeśli dysponujemy sporym ogrodem, możemy rozważyć wybudowanie wędzarni murowanej. To jednak odpowiedzialne i dość trudne zadanie – jeśli nie mamy takich zdolności, warto poprosić o pomoc specjalistów lub osoby, które z własnego doświadczenia wiedzą, jak zrobić wędzarnię domowej roboty.

Wybudowanie wędzarni murowanej to spore przedsięwzięcie. Jej wnętrze powinno mieć wymiary około 1m x 1m, wysokość komory wynosić około 1,5 m, a grubość ścian około 10 cm. Należy nastawić się zarówno na dość wysokie koszta, duży zapas czasu i cierpliwość, zwłaszcza jeśli chcemy, by wymarzona wędzarnia dobrze komponowała się z naszym ogrodem.

Samodzielnie wybudowanie wędzarni w ogrodzie wymaga dokładnego zaplanowania jej konstrukcji. Należy wziąć pod uwagę względy bezpieczeństwa – zarówno przestrzeni, jak i materiałów. Pamiętajmy o tym, by nie ufać zanadto własnej pomysłowości i przeczuciom, ale skonsultować pomysł ze znawcami.

Zobacz również:

Domowa wędzarnia z beczki

Jednym z pomysłów na domową wędzarnie jest wykorzystanie beczki – drewnianej lub metalowej. Należy ją umieścić w odpowiednim miejscu, gdzie dymy nie będą przeszkadzać ludziom, a przestrzeń nie jest zbyt narażona na silny wiatr. Musi mieć także stabilne, płaskie – na przykład betonowe – podłoże. Nie jest ona oczywiście tak duża, jak murowana wędzarnia, ale trzeba przeznaczyć trochę miejsca na palenisko.

To łatwiejszy i tańszy sposób na zrobienie wędzarni, ale również wymaga odpowiedniego doświadczenia. Można skorzystać z tutorialu (można je wyszukać w internecie) lub dokładnych instrukcji krok po kroku, które szczegółowo opisują proces jej tworzenia, ale również warto skonsultować się z osobami, które znają się zarówno na materiałach, bezpieczeństwie oraz samym procesie konstruowania.

Domowa wędzarnia – jak zrobić własne wędliny?

Domowe wędliny z wędzarni mają zupełnie inny smak niż te sklepowe. By były wyśmienite, należy pamiętać o ważnych zasadach ich przygotowania.

  1. Do wędzenia wybieramy dobre, świeże mięso ze sprawdzonego źródła. Najlepiej poszukać sprawdzonej masarni w okolicy. Mięso z supermarketów nie będzie tak smaczne.
  2. Wędzimy tylko w naturalnym dymie – sztuczne domieszki mogą dostać się do mięsa. Warto zainteresować się drewnem z drzew owocowych.
  3. Mięso wędzone na gorąco (czyli w temperaturze ok. 40-60*C) nie nadaje się do przechowywania i powinno zostać dość szybko zjedzone.
  4. Przed wędzeniem pamiętamy o zapeklowaniu mięsa, czyli umieszczeniu go na kilka dni w wodzie z solą peklową. Wędzimy tylko dobrze osuszoną z wody szynkę – proces ten może trwać około 12 godzin.
  5. Podczas peklowania dodajemy przyprawy  do zalewy solnej – np. czosnek, rozmaryn, ostrą paprykę. Ich smak będzie wyczuwalny w uwędzonym mięsie.
  6. Wędzenie powinno odbywać się w różnych temperaturach i przez określony czas, w zależności od rodzaju mięs i wybranego sposobu wędzenia.
  7. Po uwędzeniu należy mięso zaparzyć w gorącej (ok. 80*C) wodzie z ulubionymi przyprawami, a następnie je osuszyć. W ten sposób możemy pozbyć się bakterii i drobnoustrojów.