Zupa zacierkowa na dwa sposoby - warzywna i mleczna. Jak u babci!

Zupa zacierkowa to danie, które wielu z nas pamięta zapewne z dzieciństwa, przyrządzane przez mamę lub babcię. Dziś już tak często nie pojawia się na naszych stołach, ale warto przypomnieć sobie jej smak! Zwłaszcza że jest nie tylko pyszna, ale także bardzo prosta w przygotowaniu! Jak zrobić zupę zacierkową?

Co to jest zupa zacierkowa?

W zupie tej główną rolę odgrywają zacierki, czyli proste kluseczki z mąki, jajek (niektórzy je pomijają) i wody. Robi się je bardzo prosto – łącząc mąkę, jajko i wodę i zacierając w palcach. Popularna jest zarówno zupa zacierkowa na rosole, jak i na mleku – jadana najczęściej na śniadanie. Tak przygotowane kluseczki mogą być prostym dodatkiem do wielu różnych zup. Wypróbujcie je, jeśli nie macie czasu bądź ochoty na przygotowywanie domowego makaronu (lub odwagi – to w końcu nie jest taka prosta sprawa). Zacierki będą dobrze smakowały też do innych zup – spróbujcie podać je do zupy pieczarkowej, koperkowej bądź do tradycyjnej kartoflanki. My proponujemy dwa proste przepisy – zacierkę na rosole i na mleku. Sprawdźcie, jak ugotować zupę zacierkową!

Zupa zacierkowa – przepis

Składniki:

na zacierki:

  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • sól,
  • ciepła woda

na zupę:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 pora (tylko biała część),
  • 1 cebula,
  • 1/2 selera,
  • 3 ziemniaki,
  • 1,5 łyżki masła,
  • lubczyk,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz

Zacierkowa zupa – przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę, pozostałych warzyw natomiast nie krój, wszystkie włóż do garnka, wrzuć także 1/2 pora, zalej 1,5 litra wody, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę opal nad palnikiem i również włóż do garnka. Dodaj dwie łyżki masła, a następnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 40 minut. (Uwaga: jeśli chcesz, możesz także przygotować rosół na skrzydełkach z kurczaka – wrzuć je razem z warzywami i wyjmij po ugotowaniu)

Z mąki, jajka i wody zagnieć ciasto – powinno być twardsze niż na pierogi. Następnie skub z niego po kawałku i zacieraj w palcach, tworząc drobne kluseczki. Podsypuj je mąką, by się nie zlepiały. Zagotuj je w osolonej wodzie i odlej.

Na koniec gotowania wyjmij z rosołu całe warzywa, odrzuć cebulę, marchewkę pokrój w kostkę i dodaj z powrotem (dodaj również pokrojone mięso z kurczaka, jeśli był on wcześniej dodany), a pietruszkę, seler i por wykorzystaj do przygotowania pasztetu, placków warzywnych lub farszu do pierogów. Dopraw lubczykiem, solą i pieprzem do smaku i wrzuć ugotowane kluseczki. Podawaj na gorąco z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz również:

Zacierkowa zupa mleczna

Składniki:

  • 6 łyżek mąki,
  • odrobina ciepłej wody,
  • mleko,
  • sól lub cukier

Przygotuj zacierki – zagnieć kulę z luźnego ciasta i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach lub przecieraj od razu zacierki w dłoniach. Do garnuszka wlej mleko, i wrzuć do niego surowe zacierki. Mleko powinno się zagotować, kluseczki zmięknąć, a zupa lekko zgęstnieć. Uważaj, żeby jej nie przypalić! Wedle uznania dopraw solą lub cukrem.

Więcej o: