Zupa ogonowa - dawny przysmak na twoim stole [PRZEPIS]

Zupa ogonowa nie jest już tak popularna jak kiedyś - zdecydowanie rzadziej gości na naszych stołach niż kilka lat temu. Choć niektórzy mogą mieć pewne opory przed przyrządzaniem wieprzowych lub wołowych ogonów, od razu zdradzamy, że nie warto! Zupa ogonowa jest bardzo smaczna, aromatyczna i pożywna. Jak ją ugotować?

Zupa ogonowa – co to jest?

Zupa na ogonach wieprzowych lub wołowych dobrze jest znana naszym rodzicom i dziadkom, zwłaszcza jeśli wychowywali się oni na wsi lub ze wsi pochodziła najbliższa rodzina. Wykorzystywali oni nie tylko mięso wołowe lub wieprzowe, które dobrze znamy w roli gulaszu, kotletów czy pieczeni, ale także podroby oraz ogony. Mięsa w ogonach wiele nie ma, więc dużo łatwiej było je wykorzystać do zupy – ugotowana na nich z dodatkiem warzyw może być bardzo sycąca. Jeśli zaś ktoś nie miał dostępu do mięsa ze wsi, mógł spokojnie kupić ogony w sklepie mięsnym – ogony są bardzo tanie, co również sprawiało, że chętnie je przyrządzano. Taka zupa najlepiej smakuje po przegryzieniu się – warto nie podawać jej od razu, ale przechować przez noc w lodówce.

Przepis na zupę ogonową

Składniki:

  • 2 ogony wieprzowe,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 2 cebule,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • dwie łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • majeranek,
  • 5 listków laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • olej

Zupa na ogonach wieprzowych – jak zrobić?

  1. Dokładnie umyj wieprzowe ogony i sparz je wrzątkiem. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko posól, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem przez około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
  2. Po tym czasie obierz mięso z ogonów i wrzuć je do zupy. Dodaj obraną marchew, pietruszkę, seler oraz białą część pora. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. Następnie wyjmij je z zupy – dodaj tylko marchewkę, pokroiwszy ją uprzednio w kostkę. Pozostałe warzywa możemy wykorzystać do pieczenia pasztetu.
  4. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj ją do zupy, wlej także przecier pomidorowy, dopraw majerankiem i słodką papryką.
  5. Zupę dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw ją do wystudzenia, a następnie schowaj w lodówce na całą noc.

Zobacz również:

Jak podawać zupę ogonową?

Wyjmij zupę z lodówki i zbierz warstwę tłuszczu, który zbierze się na jej powierzchni. Można wkroić do niej ziemniaki i gotować, aż będą miękkie, a następnie podawać z wiejskim chlebem. Jeśli mamy ochotę na zupę ogonową z makaronem, wybierzmy kolanka albo muszelki i dodajmy do gorącej zupy ugotowany osobno makaron. Zupę ogonową można podawać również tak, jak żurek - w wydrążonym okrągłym chlebie.

Zupa na ogonach wołowych

Zupę-ogonówkę można także przyrządzić na ogonach wołowych. Zwykle gotuje się ją jednak z większej liczby ogonów, na bulionie warzywnym lub wołowym. Poza marchewką, pomidorami i cebulą, można do takiej zupy dodać seler naciowy i grzyby. Do takiej zupy wlewa się czerwone lub białe wino, a doprawia ją goździkami i rozmarynem. Niekiedy dodaje się także mięso wołowe, a zaprawia się ją dobrej jakości masłem. Tak przygotowana zupa na ogonach wołowych uchodzi za trochę bardziej wykwintną i również jest bardzo smaczna.

Więcej o:
Komentarze (1)
Zupa ogonowa - dawny przysmak na twoim stole [PRZEPIS]
Zaloguj się
  • papierska

    0

    W składnikach zupy brak przecieru pomidorowego, który pojawia się w części : Jak zrobić?
    Może być za późno jeśli ktoś nie doczyta i pójdzie po zakupy...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX