Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie [PRZEPIS] | Jak ugotować? Haps.pl
Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie [PRZEPIS]
REKLAMA
paz
Sernik z malinami to jedno z najpyszniejszych ciast, które możecie przygotować w sezonie na te pyszne owoce. Na spodzie znajduje się kruche ciasto, którego nie trzeba wcześniej podpiekać, środek stanowi pyszna masa serowa, a wierzch to aromatyczne maliny i chrupiąca kruszonka. Musicie spróbować, bo warto! Przed wami nasz przepis na sernik z malinami.
Fot. Redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Sernik z malinami i kruszonką to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru malin - na przykład tych, które przywieziecie z działki. Mamy dla was przepis na ciasto, którego spód nie wymaga ani wcześniejszego chłodzenia, ani podpiekania. Dzięki temu od razu po zagnieceniu możecie złożyć ciasto i upiec je. Warto jednak pamiętać, że sernik malinowy najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Zobaczcie nasz przepis na sernik z malinami i chrupiącą kruszonką.
REKLAMA
Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie - składniki:
(na standardową blachę do ciasta o wymiarach 25x35 cm)
Na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
100 g masła (połowa zwykłej kostki)
1 jajko
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
Na masę serową:
1 kilogram twarogu sernikowego zmielonego przynajmniej trzykrotnie
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
opcjonalnie - łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
Na wierzch:
ok. 400-500 g malin
odrobina mąki ziemniaczanej
100 g masła (połowa zwykłej kostki)
8 łyżek cukru (z lekką górką)
10 czubatych łyżek mąki
Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę do ciasta wyłóż równomiernie papierem do pieczenia (koniecznie, inaczej sernik nabierze metalicznego posmaku).
Przygotuj spód: Wszystkie składniki ciasta zagnieć do momentu, aż uformuje się kruszonka (nie zwarte ciasto, tylko większe grudki). Wysyp na dno blachy, rozprowadź równomiernie i podociskaj palcami, żeby nie została żadna dziura. Gotowy spód w brytfannie odstaw na bok, na czas przygotowywania masy serowej
Przygotuj masę serową: Do misy miksera lub malaksera włóż twaróg, wlej mleko z puszki, a także dodaj budyń, obie mąki i aromat - uwaga teraz nie dodajemy jajek. składniki w misie zmiksuj na gładką masę. Następnie, ciągle miksując na średnich obrotach, dodawaj po jednym jajku. To bardzo ważne, żeby jajka dodać na końcu i nie miksować zbyt długo. Dzięki temu sernik nie wyrośnie nadmiernie i nie opadnie później w mało atrakcyjny sposób.
Przygotuj wierzch: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniataj, aż powstaną grudki ciasta - najlepiej za pomocą miksera.
Składanie ciasta: na spód wyłóż masę serową. Na niej ułóż maliny - delikatnie obsyp je mąką ziemniaczaną przez sitko. Następnie na maliny wyłóż kruszonkę.
Ciasto piecz ok. 60-80 minut, aż kruszonka będzie idealnie wypieczona i złocista. Sernik z malinami i kruszonką po upieczeniu jest od razu gotowy do jedzenia, ale najlepiej smakuje, kiedy spędzi w lodówce kilka godzin (warto włożyć go do niej na całą noc).