Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie [PRZEPIS]

Sernik z malinami to jedno z najpyszniejszych ciast, które możecie przygotować w sezonie na te pyszne owoce. Na spodzie znajduje się kruche ciasto, którego nie trzeba wcześniej podpiekać, środek stanowi pyszna masa serowa, a wierzch to aromatyczne maliny i chrupiąca kruszonka. Musicie spróbować, bo warto! Przed wami nasz przepis na sernik z malinami.

Sernik z malinami i kruszonką to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru malin - na przykład tych, które przywieziecie z działki. Mamy dla was przepis na ciasto, którego spód nie wymaga ani wcześniejszego chłodzenia, ani podpiekania. Dzięki temu od razu po zagnieceniu możecie złożyć ciasto i upiec je. Warto jednak pamiętać, że sernik malinowy najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Zobaczcie nasz przepis na sernik z malinami i chrupiącą kruszonką.

Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie - składniki:

(na standardową blachę do ciasta o wymiarach 25x35 cm)

Na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła (połowa zwykłej kostki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.

Na masę serową:

  • 1 kilogram twarogu sernikowego zmielonego przynajmniej trzykrotnie
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
  • opcjonalnie - łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego

Na wierzch:

  • ok. 400-500 g malin
  • odrobina mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła (połowa zwykłej kostki)
  • 8 łyżek cukru (z lekką górką)
  • 10 czubatych łyżek mąki

Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie - sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę do ciasta wyłóż równomiernie papierem do pieczenia (koniecznie, inaczej sernik nabierze metalicznego posmaku).
  2. Przygotuj spód: Wszystkie składniki ciasta zagnieć do momentu, aż uformuje się kruszonka (nie zwarte ciasto, tylko większe grudki). Wysyp na dno blachy, rozprowadź równomiernie i podociskaj palcami, żeby nie została żadna dziura. Gotowy spód w brytfannie odstaw na bok, na czas przygotowywania masy serowej
  3. Przygotuj masę serową: Do misy miksera lub malaksera włóż twaróg, wlej mleko z puszki, a także dodaj budyń, obie mąki i aromat - uwaga teraz nie dodajemy jajek. składniki w misie zmiksuj na gładką masę. Następnie, ciągle miksując na średnich obrotach, dodawaj po jednym jajku. To bardzo ważne, żeby jajka dodać na końcu i nie miksować zbyt długo. Dzięki temu sernik nie wyrośnie nadmiernie i nie opadnie później w mało atrakcyjny sposób.
  4. Przygotuj wierzch: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniataj, aż powstaną grudki ciasta - najlepiej za pomocą miksera.
  5. Składanie ciasta: na spód wyłóż masę serową. Na niej ułóż maliny - delikatnie obsyp je mąką ziemniaczaną przez sitko. Następnie na maliny wyłóż kruszonkę.
  6. Ciasto piecz ok. 60-80 minut, aż kruszonka będzie idealnie wypieczona i złocista. Sernik z malinami i kruszonką po upieczeniu jest od razu gotowy do jedzenia, ale najlepiej smakuje, kiedy spędzi w lodówce kilka godzin (warto włożyć go do niej na całą noc).

Zobacz również:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.