Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Kompot z wiśni - doskonały dodatek do obiadu
Kompot z wiśni - pyszny klasyk
Domowe kompoty to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą bardziej zwracać uwagę na to, co spożywają. Ugotowanie kompotu z wiśni nie jest trudne, a umożliwia zdecydować o tym, skąd pochodzą owoce i ile cukru dodajemy do napoju. Wróć więc do smaków dzieciństwa i przygotuj pyszny kompot samodzielnie – doskonały smak i ogromna satysfakcja są gwarantowane!
Przepis na kompot z wiśni do obiadu
Składniki:
- 0,5 kg wiśni,
- ok. 700 ml wody,
- cukier (ilość wedle uznania i smaku)
Jak ugotować kompot z wiśni? Krok po kroku:
- Wiśnie drylujemy – ręcznie lub przy pomocy drylownicy. Możemy zostawić kilka wiśni z pestkami – wzmocnią one smak kompotu.
- Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na około pół godziny.
- Po tym czasie przekładamy je do garnka, w którym będziemy gotować kompot.
- Zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut.
- Kompot z wiśni możemy podawać na ciepło lub na zimno - wedle uznania.
Co jeśli nie kompot? Zobacz nasz przepis wideo na doskonałą nalewkę z wiśni:
Jak zrobić kompot z wiśni na zimę? Prosty przepis
Składniki:
- 2 kg wiśni,
- ok. 1,5 l wody,
- 0,5 kg cukru,
- sok z 1 cytryny
Jak przygotować kompot z wiśni do słoików?
- Podobnie jak w wypadku kompotu podawanego od razu, drylujemy wiśnie i pozostawiamy kilka owoców z pestkami.
- Następnie układamy je w słoikach (wcześniej dokładnie umytych, wyparzonych i wysuszonych) mniej więcej do połowy wysokości.
- Do garnka wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier.
- Gotujemy do momentu, gdy cukier dobrze się rozpuści.
- Następnie dolewamy syrop do słoików z wiśniami i mocno zakręcamy każdy z nich.
- Każdy słoik również pasteryzujemy przez około 30 minut (zobacz również: Pasteryzowanie - czym jest i jak może się przydać?).
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Kompot z wiśni – kompozycje smakowe
Do przygotowania kompotu z wiśni możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce. Bardzo smaczny będzie na przykład kompot z czerwonych owoców – wiśni, truskawek i malin. Do podania do obiadu można zrobić go z około 200 g porcji każdego rodzaju owoców. W zależności od tego, jak bardzo słodki kompot lubimy, dostosowujemy ilość cukru – warto również wcześniej spróbować owoców, by określić ich poziom słodkości.
Ciekawą kompozycję smakową, przeznaczoną raczej dla tych, którzy wolą kwaskowe kompoty, stworzą wiśnie z rabarbarem lub czarną porzeczką. Warto wykorzystać także agrest i czerwone porzeczki. Jeżeli natomiast chodzi o przyprawy, możemy nimi spokojnie wzbogacić smak przygotowywanego kompotu. Jak zawsze sprawdzi się niezawodny sok z cytryny, ale nie jest to jedyny sposób na podkręcenie walorów smakowych.
Kompot z wiśni na zimę warto wzbogacić korzennymi przyprawami – cynamonem, imbirem, anyżkiem i goździkami. Będzie wtedy doskonale rozgrzewał i na dodatek przepięknie pachniał. Do doprawienia kompotu możemy też śmiało użyć laski wanilii, kardamonu, a także odrobiny mięty. Wielbiciele suszonych owoców mogą dodać suszone śliwki lub figi – one również doskonale skomponują się z wiśniowym kompotem.