Kompot z wiśni - doskonały dodatek do obiadu

Kompot z wiśni kojarzy się nam z napojem, który do obiadów podawały nasze mamy lub babcie. Choć teraz zdecydowanie częściej wybieramy kolorowe napoje, warto wrócić do dawnych przepisów i przygotować kompot z wiśni lub innych owoców. Jak zrobić kompot z wiśni? Przepis jest bardzo prosty!

Kompot z wiśni - pyszny klasyk

Domowe kompoty to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą bardziej zwracać uwagę na to, co spożywają. Ugotowanie kompotu z wiśni nie jest trudne, a umożliwia zdecydować o tym, skąd pochodzą owoce i ile cukru dodajemy do napoju. Wróć więc do smaków dzieciństwa i przygotuj pyszny kompot samodzielnie – doskonały smak i ogromna satysfakcja są gwarantowane!

Przepis na kompot z wiśni do obiadu

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni,
  • ok. 700 ml wody,
  • cukier (ilość wedle uznania i smaku)

Jak ugotować kompot z wiśni? Krok po kroku:

  1. Wiśnie drylujemy – ręcznie lub przy pomocy drylownicy. Możemy zostawić kilka wiśni z pestkami – wzmocnią one smak kompotu.
  2. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na około pół godziny.
  3. Po tym czasie przekładamy je do garnka, w którym będziemy gotować kompot.
  4. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut.
  5. Kompot z wiśni możemy podawać na ciepło lub na zimno - wedle uznania.

Co jeśli nie kompot? Zobacz nasz przepis wideo na doskonałą nalewkę z wiśni:

Zobacz wideo

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę? Prosty przepis

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • ok. 1,5 l wody,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny

Jak przygotować kompot z wiśni do słoików?

  1. Podobnie jak w wypadku kompotu podawanego od razu, drylujemy wiśnie i pozostawiamy kilka owoców z pestkami.
  2. Następnie układamy je w słoikach (wcześniej dokładnie umytych, wyparzonych i wysuszonych) mniej więcej do połowy wysokości.
  3. Do garnka wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier.
  4. Gotujemy do momentu, gdy cukier dobrze się rozpuści.
  5. Następnie dolewamy syrop do słoików z wiśniami i mocno zakręcamy każdy z nich.
  6. Każdy słoik również pasteryzujemy przez około 30 minut (zobacz również: Pasteryzowanie - czym jest i jak może się przydać?).
  7. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Kompot z wiśni – kompozycje smakowe

Do przygotowania kompotu z wiśni możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce. Bardzo smaczny będzie na przykład kompot z czerwonych owoców – wiśni, truskawek i malin. Do podania do obiadu można zrobić go z około 200 g porcji każdego rodzaju owoców. W zależności od tego, jak bardzo słodki kompot lubimy, dostosowujemy ilość cukru – warto również wcześniej spróbować owoców, by określić ich poziom słodkości.

Ciekawą kompozycję smakową, przeznaczoną raczej dla tych, którzy wolą kwaskowe kompoty, stworzą wiśnie z rabarbarem lub czarną porzeczką. Warto wykorzystać także agrest i czerwone porzeczki. Jeżeli natomiast chodzi o przyprawy, możemy nimi spokojnie wzbogacić smak przygotowywanego kompotu. Jak zawsze sprawdzi się niezawodny sok z cytryny, ale nie jest to jedyny sposób na podkręcenie walorów smakowych.

Kompot z wiśni na zimę warto wzbogacić korzennymi przyprawami – cynamonem, imbirem, anyżkiem i goździkami. Będzie wtedy doskonale rozgrzewał i na dodatek przepięknie pachniał. Do doprawienia kompotu możemy też śmiało użyć laski wanilii, kardamonu, a także odrobiny mięty. Wielbiciele suszonych owoców mogą dodać suszone śliwki lub figi – one również doskonale skomponują się z wiśniowym kompotem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.