Gnocchi - co to za danie i jak je przyrządzić?

Gnocchi to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Zjesz je prawdopodobnie w każdej włoskiej restauracji, ale można je bez problemu przyrządzić w domu. Gnocci - co to za danie? Jak je przyrządzić i z czym podawać?

Gnocchi – co to jest?

Gnocchi to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka. Przygotowuje się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, pszennej mąki i jaj. Niekiedy podaje się je także zabarwione – najczęściej sokiem z buraków lub szpinaku. Gnocchi mają nieco inny kształt niż kopytka – charakterystyczny wzorek można zrobić przy użyciu widelca. Samodzielnie przygotowanie tego dania nie należy do trudnych zadań i na pewno poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Jeśli chcemy jednak zamówić to danie w restauracji, warto wiedzieć, jak poprawnie powiedzieć ‘gnocchi’. Wymowa nie jest trudna, ale należy ją zapamiętać: ‘gnocchi’ czytamy jako ‘nioki’.

Gnocchi – przepis

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • szklanka mąki (ok. 150 g),
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz

Jak zrobić gnocchi?

  1. Ziemniaki dobrze czyścimy i gotujemy w mundurkach.
  2. Gdy będą miękkie, dokładnie rozdrabniamy je przy użyciu tłuczka lub w prasce do ziemniaków.
  3. Dodajemy masło, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i krótko zagniatamy.
  4. Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy je i kroimy na kawałki co około 2 cm.
  5. Każdy z kawałków rolujemy, dociskając do zewnętrznej strony widelca, by powstały charakterystyczne wypustki.
  6. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
  7. Uformowane gnocchi gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Wskazówka: Aby zabarwić gnocchi sokiem z buraków lub szpinaku, możemy go dolać przed zagnieceniem (zazwyczaj wystarczy około 2-3 łyżek soku, ale dokładna ilość zależy od tego, jak intensywną barwę chcemy otrzymać). Ciasto z dodatkiem soku może być bardziej rozwodnione, także należy zadbać o odpowiednie proporcje mąki i ziemniaków.

A może wolisz przepis na gnocchi z dynią? Sprawdź, jakie to dobre:

Gnocchi – z czym podawać?

Najlepszym dodatkiem do gnocchi jest sos. Charakterystyczny kształt gnocchi – rowki powstałe przez rolowanie na widelcu – pozwala, by na każdym klusku zatrzymywało się więcej smakowitego sosu. Podobnie jak do makaronu, może to być sos boloński  (a także każdy inny pomidorowy), grzybowy, szpinakowy, a także różne rodzaje pesto.

Gnocchi z pesto pietruszkowym

Składniki na pesto pietruszkowe:

  • pęczek pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • sól i pieprz do smaku

Pesto pietruszkowe do gnocchi - przepis krok po kroku:

  1. Natkę pietruszki dokładnie myjemy i wkładamy do kielicha blendera.
  2. Dodajemy starty parmezan, ziarna słonecznika oraz obrany czosnek. Wlewamy także oliwę i blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  3. Ugotowane gnocchi mieszamy z pietruszkowym pesto. Możemy także dodać pokrojone suszone pomidory lub nasiona dyni.

Uwaga: Podobne kluseczki można przygotować także z bobu. Jeśli natomiast połowę ilości ziemniaków zastąpimy puree z dyni, gnocchi będą delikatniejsze i będą miały ładną, pomarańczową barwę. Warto ją podkreślić także dodatkiem kurkumy.

Więcej o: