Hot dog - jak zrobić w domu amerykański przysmak?

Domowe hot dogi to doskonały pomysł zarówno na posiłek, jak i przepyszną przekąskę na imprezę. Ich własnoręczne przygotowanie to nie tylko doskonała zabawa, ale także okazja, by kontrolować, jakich składników używamy do naszych hot dogów oraz wybrać ulubione dodatki. Jak zrobić hot doga? To wcale nie jest takie trudne zadanie!

Hot dogi należą do fast foodów, po które bardzo często sięgamy podczas wakacji, zakupów czy powrotów z imprez. To także jedno z dań chętnie jedzonych przez dzieci. Hot dog przygotowany w domu wcale nie ustępuje smakiem temu z ulicznej budki – a może okazać się jeszcze pyszniejszy!

Hot dog – z czym przygotować?

Czego potrzebuje każdy hot dog? Bułki i parówki powinny się koniecznie znaleźć na liście zakupów! Należy przede wszystkim kupić (lub upiec) podłużne bułki. W sklepie warto wybrać te świeże, niekoniecznie pakowane w folię. Dobrze również pamiętać o wysokiej jakości parówkach – podczas zakupów zwróćmy uwagę na skład i postarajmy się wybrać te z najwyższą zawartością mięsa i bez dodatku zbędnych konserwantów. Można również wybrać parówki wegańskie lu wegetariańskie. Oryginalny hot dog amerykański nie zawierał dodatków, ale warto też zaopatrzyć się w ulubione składniki. My proponujemy dwa przepisy.

Hot dog – przepis nowojorski

Składniki:

  • 3 bułki do hot dogów,
  • 3 parówki,
  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz,
  • odrobina oleju do smażenia

Hot dogi – przygotowanie

  1. Parówki podsmażamy lub gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Bułki możemy podgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce.
  3. Cebulę siekamy drobno, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy, aż się zeszkli.
  4. Następnie odlewamy nadmiar tłuszczu, studzimy i mieszamy z keczupem, musztardą oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Bułki przecinamy wzdłuż. Smarujemy sosem, kładziemy parówkę i posypujemy porcją kapusty kiszonej.

Hot dog inaczej? Spróbujcie też corn dogów z naszego przepisu:

Domowe hot dogi z warzywami – przepis

Składniki:

  • 3 bułki do hot dogów,
  • 3 parówki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 świeży pomidor,
  • keczup,
  • musztarda,
  • opcjonalnie: prażona cebulka

Hot dogi z warzywami – przygotowanie

  1. Parówki podsmażamy lub gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Bułki podgrzewamy w mikrofali lub w piekarniku.
  3. Cebulę kroimy w krążki, pomidory i ogórki w plastry.
  4. Do każdej z bułek wkładamy pokrojone warzywa, następnie kładziemy ciepłą parówkę i polewamy keczupem i musztardą wedle uznania.
  5. Na koniec posypujemy prażoną cebulką.

Hot dog – z czym go jeszcze przygotować?

Do hot dogów doskonale dodają się także inne warzywa: rzodkiewka, papryka lub pieczarki. Opccji jest naprawdę wiele, a ogranicza nas przede wszystkim własny gust! Parówki można także przygotować z tartym żółtym serem – warto je wtedy zapiec w piekarniku przed włożeniem warzyw, by ser się rozpuścił, a warzywa nie były ciepłe podczas podawania. Niezależnie od tego, czy przyrządzamy hot dogi wegetariańskie, czy mięsne, możemy eksperymentować zarówno z ulubionymi warzywami, jak i różnymi rodzajami sosów.

Więcej o: