Jak zrobić roladę szpinakową? Prosty i przyjemny przepis na pyszne roladę ze szpinakiem

Rolada szpinakowa to danie, które łączy w sobie parę elementów. Poza świetnym smakiem charakteryzuje ją również wyjątkowa prezencja. Dlatego właśnie jest to doskonała pozycja do przygotowania na uroczysty obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub przystawki dla naszych gości. Zapoznajcie się z naszym przepisem na roladę szpinakową z łososiem.

Z czym powinna być rolada szpinakowa?

Najpopularniejszym składnikiem, który dodaje się do rolady ze szpinakiem, jest oczywiście łosoś. To element, który kojarzy z nią wielu z nas. Oczywiście poza łososiem możemy stosować też inne rodzaje ryby, a ich dobór zależy od naszego gustu i dostępności tych ryb w sklepie. Poza dodatkami rybnymi świetnie sprawdzi się również tradycyjny kurczak. Wcześniej upieczona lub usmażona pierś z kurczaka, w marynacie z ziół będzie pasowała doskonale zarówno do szpinaku, jak i do kremowego serka, który znajduje się w szpinakowej roladzie. Jeśli zależy nam na prostocie dania i chcemy je podać jako przystawkę, wtedy możemy przygotować naszą roladę szpinakową po prostu z wędliną. Może to być szynka z indyka czy z kurczaka. Może być również boczek lub pikantne salami. Roladę ze szpinakiem możemy również przygotować w wersji wegetariańskiej, a wtedy jako jedna z warstw sprawdzi się ser feta. Zamiast łososia można również wykorzystać buraki.

Przepis na roladę szpinakową z łososiem – składniki

  • 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie wędzonego łososia
  • 200 g serka śmietankowego do smarowania
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • zmielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Jak zrobić roladę szpinakową – przygotowanie krok po kroku:

  1. Odstawiamy mrożony szpinak w ciepłe miejsce i zostawiamy na parę minut do roztopienia. Następnie wykładamy go na patelnie i podgrzewamy aż do momentu utraty wody.
  2. Usuwamy nadmiar wody z patelni i roztopiony szpinak mieszamy z przyprawami solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobina soku z cytryny.
  3. Do masy szpinakowej dodajemy 3 żółtka z naszych jajek. Białka obijamy na sztywną pianę. Całość następnie delikatnie mieszamy ze szpinakiem.
  4. Przygotowujemy blachę do pieczenia. Jej powierzchnię smarujemy tłuszczem, najlepiej odrobina masła i wyścielamy papierem do pieczenia.
  5. Masę szpinakową rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blachy lub formy.
  6. Jak upiec roladę szpinakową? Wkładamy naszą masę w formie do piekarnika na ok. 12 minut. Ile stopni? Roladę szpinakową pieczemy w temperaturze 170 – 175 stopni Celsjusza.
  7. Po upieczeniu delikatnie odrywamy warstwę szpinaku od papieru do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia.
  8. Serek do smarowania należy doprawić wedle uznania. Poza zwykłymi przyprawami możemy dodać odrobinę czosnku wyciśniętego na prasce lub świeżego chrzanu. Gotową masą śmietankową smarujemy równomiernie powierzchnię warstwy szpinaku.
  9. Na koniec łosoś. Kroimy go w paski i układamy wzdłuż dłuższego boku rolady lub rozkładamy wedle uznania.
  10. Delikatnie zawijamy roladę. Staramy się nie przyciskać jej nadmiernie, by warstwa szpinaku nie uległa zniszczeniu. Roladę w formie niepokrojonej przechowujemy w lodówce przez ok. 2 godziny przed podaniem. Możemy ją zawinąć również w folię spożywczą, aby utrzymała swoją strukturę.

Zobaczcie również nasz przepis wideo na roladę szpinakową z burakami:

Zobacz wideo

Jak podawać roladę szpinakową?

Roladę szpinakową po wyciągnięciu z lodówki kroimy na krążki o grubości ok. 1,5 – 2 cm. Całość podajemy na półmisku. Dla dekoracji możemy nasza roladę posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Roladę podajemy na zimno.

Zachęcamy was do sprawdzenia naszego przepisu i wykorzystania naszych rady. Mamy nadzieję, że pomogą wam w przygotowaniu pysznej rolady szpinakowej. Życzymy powodzenia i smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA