Calzone, czyli pizza-pieróg. Przepis na pyszne danie rodem z Neapolu

Calzone to termin, który zna bez wątpienia każdy wielbiciel pizzy. Jest to bowiem nic innego jak pizza zawinięta na kształt ogromnego pieroga. W chrupiącym cieście kryje się przepyszne nadzienie - nic dziwnego więc, że pizza calzone ma swoich licznych amatorów. Calzone - jak upiec taką pizzę? Z czym podać calzone?

Pizza calzone pochodzi z Neapolu, najbardziej popularna jest w południowych i centralnych Włoszech. Nazwa calzone oznacza nogawkę, co oczywiście wiąże się z charakterystycznym kształtem, w jaki formuje się tę pizzę. My skojarzymy ją przede wszystkim z dużym pierogiem wypełnionym aromatycznym farszem. Przygotowanie calzone nie jest trudniejsze od zrobienia zwykłej pizzy. Jeśli masz ochotę na małą zmianę – nie wahaj się, ale upiecz calzone!

Przepis na calzone z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli

Na farsz:

  • 250 g piersi z kurczaka,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • dwie łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • olej do smażenia,
  • 150 g żółtego sera,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz

Jak zrobić calzone?

  1. Ciasto na pizzę – przygotowanie: Zrób zaczyn na ciasto drożdżowe: w niedużej miseczce rozdrobnij drożdże. Dodaj sól, cukier, łyżkę mąki i zalej ciepłą wodą (ok. 1/2 szklanki). Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę. Wlej przygotowany zaczyn, dodaj olej i pozostałą ilość wody. Zagnieć elastyczne ciasto i podziel je na dwie części. Obie rozwałkuj na podobne kształty.
  3. Calzone – farsz: Pieczarki pokrój w półplasterki, cebulę drobno posiekaj. Mięso pokrój w niedużą kostkę, przypraw sproszkowanym czosnkiem i słodką papryką. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij mięso z patelni, jeśli to konieczne, dolej odrobinę tłuszczu. Wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pieczarki i wymieszaj. Smaż przez kilka minut, a następnie odlej nadmiar soku.
  4. Calzone – jak zrobić? Oba płaty ciasta posmaruj po jednej stronie sosem lub koncentratem pomidorowym, oprósz suszoną bazylią i oregano. Następnie wyłóż farsz na jeden z płatów, posyp startym serem żółtym i nakryj drugim płatem ciasta. Dokładnie posklejaj brzegi – możesz do tego użyć roztrzepanego jajka. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 220*C i piecz przez około 15 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Zobacz również nasz przepis na calzone w formie kwadratów:

Calzone – farsz. Pomysły na nadzienie

Farsz do calzone można zrobić w dowolny sposób – można zainspirować się ulubionym rodzajem pizzy.  Wypróbuj na przykład połączenie sera ricotta, suszonych pomidorów i szynki parmeńskiej. Nadzienie z kurczakiem możesz wzbogacić papryką, kukurydzą i szynką. Ciekawa kompozycja powstanie, gdy do pieczarek dodasz ser pleśniowy. Pizza calzone to także dobry sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce produktów – różne kompozycje są mile widziane.

Z czym podać calzone?

Podobnie jak zwykłą pizzę, calzone można podawać z ulubionymi sosami. Najlepsze będą te domowej roboty – przygotuj prosty sos pomidorowy z przecieru i suszonej bazylii oraz czosnkowy z jogurtu, odrobiny majonezu i rozgniecionych ząbków czosnku.

Więcej o: