Pyszne pyzy z mięsem - przepis na sycący obiad

Pyzy z mięsem bez wątpienia są dobrze znane wielbicielom tradycyjnej kuchni. W niektórych regionach Polski znane są jako cepeliny lub kartacze (mają wtedy bardziej podłużny kształt). Podstawą tego dania są ziemniaki - zarówno surowe, jak i ugotowane. Jak zrobić pyzy z mięsem? Sprawdźcie przepis i przygotujcie wyborny obiad!

Pyzy ziemniaczane z mięsem są daniem dosyć czasochłonnym: wymagają zarówno tarcia ziemniaków, jak i dokładnego ich rozdrobnienia – na przykład przeciśnięcia przez praskę. Niektórzy również nie wyobrażają sobie dodawania do pyz kupnego zmielonego mięsa – rzeczywiście, sposobem smaczniejszym i niekiedy zdrowszym, choć wymagającym więcej cierpliwości, jest zmielenie farszu własnoręcznie. Wyśmienity smak ziemniaczanych pyz wynagrodzi jednak wszystkie niedogodności! Jak ugotować pyzy z mięsem? Podajemy przepis!

Pyzy z mięsem – przepis

Składniki (około 20 sztuk):

Ciasto:

  • 1,5 ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 spore jajko,
  • sól i pieprz

Farsz:

  • 400 g mięsa wieprzowego (np. łopatki),
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz

Pyzy z mięsem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy na dwie porcje. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Drugą połową gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie dokładnie przeciskamy przez praskę. Starte surowe ziemniaki odlewamy i odciskamy z nadmiaru wody i soku, dodajemy do ugotowanych i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pieprz i sól. Wbijamy także jajko, wyrabiamy ciasto i zagniatamy je. Następnie kroimy je na tyle porcji, ile pyz chcemy przygotować.
  2. Mięso mielimy w specjalnej maszynce. Cebulę siekamy drobno, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy dokładnie zmielone mięso, doprawiamy tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą do smaku, smażymy przez kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mięso będzie wystudzone, wbijamy do niego jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
  3. Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulki. Spłaszczamy je, dodajemy farsz mięsny i lepimy – wedle uznania okrągłe lub podłużne kluski. Dla ułatwienia obsypujemy ręce mąką.
  4. W sporym garnku gotujemy osoloną wodę i partiami gotujemy pyzy. Ile gotować pyzy z mięsem? Wiele zależy od ich wielkości, ale zazwyczaj są gotowe po około 8-10 minutach, gdy wypłyną na powierzchnię. Dla pewności sprawdzamy, czy są miękkie.
  5. Wskazówki: Jeśli mamy upieczone bądź ugotowane mięso na przykład z poprzedniego obiadu, śmiało możemy wykorzystać je do przygotowania pyz. Wystarczy zmielić je w maszynce i wymieszać z przestudzoną cebulką, a następnie postępować według przepisu.

Jeśli nadal nie wiesz, jak zrobić pyzy z mięsem, być może pomoże ci nasz przepis wideo, który znajdziesz niżej:

Zobacz wideo

Jak podawać pyzy z mięsem?

Co tu kryć – pyzy ziemniaczane z mięsem raczej nie są dietetycznym daniem. Najlepiej smakują obficie okraszone cebulką, skwarkami i wytopionym tłuszczem. Niektórzy podają je także z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.

Zobacz również: Kartacze - jak je przygotować? Mamy nietrudny przepis od szefa kuchni

Więcej o:
Copyright © Agora SA