Polewa czekoladowa do tortów, ciastek i innych deserów

Polewa czekoladowa na tort, chrupiące ciasteczka, tłuściutkie oponki i wiele innych słodkości - to najlepszy sposób na wykończenie różnego rodzaju wypieków. Wszystko będzie doskonale smakować polane polewą czekoladową. Jak ją przygotować?

Polewa czekoladowa znajdzie się w większości supermarketów na dziale ze składnikami do wypieków. Można ją jednak zrobić samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie – na pewno poradzą sobie z nim nie tylko zaawansowani kucharze. Kto nie wyjadał resztek polewy czekoladowej z garnka jako dziecko! To wspomnienie można przywołać i urzeczywistnić ponownie!

Polewę czekoladową można przyrządzić na dwa sposoby – z kakao lub z czekolady. Ten pierwszy sposób na pewno zna większość z nas z tradycyjnej kuchni mamy lub babci. Drugi sposób, bardziej współczesny, to gwarancja idealnie czekoladowego smaku. Podajemy oba przepisy!

Polewa czekoladowa – przepis z użyciem kakao

Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny,
  • 80 g cukru*,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki mleka

* Ilość cukru dostosuj do własnych upodobań!

Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?

  1. W rondelku rozpuszczamy masło lub margarynę z dodatkiem cukru.
  2. Gdy tłuszcz się rozpuści, a cukier z nim dobrze połączy, zmniejszamy ogień, dolewamy mleko i dodajemy kakao.
  3. Mieszamy, aż wszystko się połączy i zmieni w gładką, lśniącą masę.

Polewa czekoladowa z czekolady - przepis. Składniki:

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • tabliczka gorzkiej czekolady 70 proc.,
  • 2 łyżki masła lub margaryny,
  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić polewę czekoladową z czekolady?

  1. Przygotuj kąpiel wodną: Do garnka wlej wodę, a na nim postaw miskę, tak by opierała się na jego krawędziach, ale dnem nie dotykała warstwy wody. Wodę zagotuj i zmniejsz ogień.
  2. Do miski połam pierwszą czekoladę. Dodaj masło bądź margarynę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  3. Dodaj połamaną drugą tabliczkę czekolady i wlej mleko - w razie potrzeby zmodyfikuj jego ilość.
  4. Wszystko dobrze połącz i tak przygotowaną polewę użyj do dekoracji wypieków.

Aksamitna polewa czekoladowa z czekolady ze śmietanką kremówką - składniki:

  • 100 ml śmietanki kremówki (30 proc. lub 36 proc.),
  • 100 g czekolady mlecznej (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)

Jak zrobić polewę czekoladową na śmietance?

  1. Wlej śmietankę do niedużego rondelka i doprowadź ją prawie do wrzenia.
  2. Wtedy zdejmij rondel z palnika i wrzuć połamaną czekoladę.
  3. Zostaw na kilka minut, aby rozpuściła się pod wpływem temperatury śmietanki.
  4. Po chwili wymieszaj wszystko, by masa dobrze się połączyła.

Polewa czekoladowa – wykończenie wypieków

Ile stygnie polewa czekoladowa? To pytanie zadają wszystkie łakomczuchy, które nie mogą doczekać się deseru. Gęsta polewa czekoladowa (czyli taka, która ma sporo kakao lub czekolady) będzie stygła krócej – wystarczy jej kilka minut. Im rzadsza, tym dłuższy będzie czas oczekiwania. By przyspieszyć ten proces, można ją odstawić w chłodne miejsce. O czasie zastygania warto również pamiętać, jeśli mamy tendencję do rozpraszania się podczas dekorowania wypieków. Jeśli polewa zastygnie, wystarczy ją podgrzać ponownie.

Więcej o: