Jak zrobić dżem wiśniowy? Przepis podstawowy i sposoby na jego modyfikację

Dżem wiśniowy to doskonały dodatek do ciast i deserów - w tym zwłaszcza naleśników, racuchów oraz gofrów. By go przygotować potrzebne wam będą w zasadzie jedynie wiśnie i cukier, a jeśli wolicie bardziej zwarty dżem - również coś z dodatkiem pektyn (np. cukier żelujący). Jeśli macie ochotę, możecie również przyrządzić dżem wiśniowy bez cukru - z ksylitolem lub erytrolem. Pektyny można również pominąć, robiąc dżem wiśniowy z galaretką lub żelatyną. Zobaczcie nasz przepis na dżem wiśniowy i sprawdźcie, jak można urozmaicić jego smak.

Dżem wiśniowy - jak zrobić?

Przygotowanie dżemu wiśniowego to wbrew pozorom nie takie trudne zadanie. By go przyrządzić, wystarczy bowiem wymieszać i poddusić umyte i pozbawione pestek wiśnie z cukrem. Jeśli wolicie bardziej zwarty dżem, przygotujcie dżem wiśniowy z żelfiksem albo cukrem żelującym, czyli produktami, które zawierają naturalne pektyny z owoców (pektyny sprawiają, że dżem staje się zwarty). Wystarczy zastosować się do instrukcji z opakowania. Zazwyczaj w ten sposób możemy przygotować dżem wiśniowy o wiele szybciej i jest on bardziej zwarty, niż ten bez dodatku pektyn.

Jeśli chcecie, możecie również przygotować dżem wiśniowy z żelatyną albo galaretką. W ten sposób również przyspieszacie jego przyrządzanie, ale istnieje ryzyko, że przegrzejecie żelatynę, przez co dżem nie stanie się zwarty. Jak zrobić dżem wiśniowy z galaretką? Na kilogram wypestkowanych, gorących wiśni z cukrem dodajemy jedną lub dwie galaretki wiśniowe i mieszamy do momentu, aż galaretka się rozpuści, po czym przelewamy gorący dżem do słoiczków.

Oprócz dżemu z wiśni możecie przygotować także nalewkę według naszego przepisu wideo:

Dżem wiśniowy - składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 80 dag cukru

Dżem wiśniowy - sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Wiśnie umyj, a następnie usuń z nich szypułki.
  2. Za pomocą drylownicy lub ręcznie usuń z każdego z owoców pestkę - to bardzo ważne, bo jeśli jakąś zostawisz, możesz stracić ząb.
  3. Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem, a następnie odstaw na około 30 minut.
  4. Po tym czasie wrzucić je do dużego garnka (powinien mieć szerokie dno, dzięki czemu z owoców szybciej odparuje nadmiar płynu) i zacznij gotować.
  5. Od czasu do czasu mieszaj dżem drewnianą łyżką.
  6. Gdy masa zacznie gęstnieć gotuj ją jeszcze przez około 15 minut.
  7. Następnie przelej gorący dżem wiśniowy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych i osuszonych słoików. Przetrzyj brzeg ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
  8. Każdy ze słoików dokładnie zakręć. Ustaw je na jakiś czas na wieczkach i pozostaw w tej pozycji na około 15 minut.
  9. Po tym czasie przekręć słoiki z powrotem do właściwej pozycji.

Dżem wiśniowy z dodatkami

W zależności od upodobań możesz modyfikować skład dżemu wiśniowego. Po pierwsze wiele osób ma ochotę przyrządzić dżem wiśniowy bez cukru. Wbrew pozorom to nie takie duże wyzwanie. Możesz przygotować zarówno dżem wiśniowy z ksylitolem, jak i dżem wiśniowy z erytrolem. Każdy kilogram wypestkowanych wiśni dopraw 100-200 gramami substancji słodzącej. Pamiętaj jednak, żeby dżem bez cukru zapasteryzować, ponieważ może spleśnieć (więcej na ten temat: Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?).

Jak urozmaicić smak dżemu wiśniowego? Dobrymi dodatkami do niego są na przykład gorzka czekolada lub kakao (najlepiej dodać je do smaku, tuż przed końcem gotowania dżemu). Doskonale smakuje również dżem wiśniowy z amaretto, którego migdałowy smak świetnie współgra z wiśniami. Jeśli chodzi o przyprawy, możesz przyrządzać dżem wiśniowy również z cynamonem lub kardamonem. Fanom bardziej orzeźwiających połączeń na pewno przypadnie do gustu dżem wiśniowy z miętą.

Więcej o: