Tabbouleh - doskonała sałatka na lato. Przepis podstawowy

Tabbouleh to jeden z najlepszych pomysłów na sałatkę, która można przygotować na grilla. Jest bardzo aromatyczna, ziołowa i odświeżająca - będzie ciekawym dodatkiem do mięs, szaszłyków warzywnych i innych smakowitości z rusztu. Co to jest tabbouleh? Jak przygotować to danie?

Co to jest tabbouleh?

Sałatka tabbouleh (wymawiaj: ‘tabule’) pochodzi z Libanu i jest bardzo popularna w wielu krajach na Bliskim Wschodzie. Podstawowa wersja sałatki to świeża mięta, natka pietruszki, kasza bulgur, świeże pomidory, cebula, oliwa i sok z cytryny. Często przygotowuje się ją także z innymi dodatkami. Jednak oryginalna tabbouleh ma być przede wszystkim aromatyczna, kwaśna i doskonale odświeżająca. Natka pietruszki oraz świeża mięta doskonale spełniają to zadanie. Ważna jest również konsystencja sałatki – wszystkie składniki powinny być drobno posiekane. Należy również pamiętać, by to zioła były na pierwszym planie, nie natomiast kasza.

Z czego zrobić tabbouleh?

Poza podstawowymi składnikami do sałatki tabbouleh można dodać świeżego ogórka, paprykę, szczypiorek, orzeszki pinii. Zamiast kaszy bulgur niekiedy używana jest quinoa. Jeśli nie masz pod ręką ani quinoi, ani bulguru, możesz ją przygotować na bazie kaszy kuskus. Sałatka tabbouleh z granatem, awokado lub pokrojonym arbuzem również będzie ciekawym pomysłem.

Sałatka tabbouleh – przepis

Składniki na wersję podstawową:

  • dwa pęczki natki pietruszki,
  • 1 szklanka listków świeżej mięty,
  • 2 pomidory,
  • 1 spora czerwona cebula,
  • 100 g kaszy bulgur,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sok z 1 cytryny

opcjonalnie:

  • 1/2 długiego ogórka,
  • 1 niewielka papryka,
  • pęczek kolendry,
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę, miętę i kolendrę (jeśli ją dodajesz) opłucz i osusz. Następnie posiekaj drobno wszystkie listki.
  2. Kaszę bulgur ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  3. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój pozostały miąższ w drobną kostkę.
  4. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. Pokrój także obranego ogórka i paprykę, jeżeli chcesz dodać je do sałatki.
  5. Do miseczki wlej oliwę i wyciśnij sok z jednej cytryny. Dodaj także wyciśnięty w wyciskarce ząbek czosnku
  6. Bulgur i wszystkie drobno posiekane składniki wymieszaj w misce.
  7. Następnie dodaj sos z oliwy i soku z cytryny, połącz z kaszą, warzywami i ziołami, a całość wstaw do lodówki na około godzinę, by smaki się dobrze przegryzły. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Wolicie coś na ciepło? Zobaczcie nasz przepis na kaszotto:

Do czego podawać sałatkę tabbouleh?

Sałatka tabbouleh może być uzupełnieniem treściwej potrawy lub samodzielną przekąską. Sprawdzi się jako lekki lunch do pracy lub szkoły. Będzie doskonale smakować z różnymi rodzajami pieczonego mięsa lub ryby. Jeśli podasz ją z aromatycznymi koftami z indyka lub baraniny, uzyskasz naprawdę rewelacyjne połączenie! Grillowana ryba, warzywne bądź mięsne szaszłyki i różne rodzaje kotletów też będą bardzo ciekawym rozwiązaniem. Sałatkę tabbouleh możesz także przygotować jako wypełnienie do lekko podpieczonych tortilli i podać jako odświeżające, lekkie wrapy. Możesz je także uzupełnić grillowanym mięsem z kurczaka.

Więcej o: