Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą - prosty i pyszny obiad na letnie dni

Leczo z cukinią i kiełbasą to jedno z naszych ulubionych dań w letnie dni. Do jego przygotowania - podobnie, jak w przypadku oryginalnego przepisu na węgierskie leczo - potrzebujecie papryki, cebuli i przecieru pomidorowego. Dodatkowo musicie do niego również dodać nieco pokrojonej w kostkę cukinii i podsmażonej kiełbasy. Zapraszamy po nasz przepis na leczo z cukinią i kiełbasą.
Zobacz wideo

Przepis na leczo z cukinią i papryką to wcale nie taka skomplikowana sprawa. Wystarczy, że poddusicie ze sobą podsmażoną kiełbasę, cebulę, czosnek, cukinię, paprykę i pomidory z dodatkiem przypraw, by uzyskać aromatyczny i pełen smaku warzywno-mięsny gulasz. Jedyna trudność, to cierpliwie czekać, aż danie udusi się na tyle, by można było je jeść (zobacz również: Jak zrobić leczo? Przepis na pyszne, tradycyjne danie jednogarnkowe w sam raz na letnie dni).

Leczo z cukinią i kiełbasą - przepis:

Składniki:

  • 5 średniej wielkości cukinii (na tyle niedużych, żeby nie miały za wielkich nasion)
  • 2 białe lub czerwone cebule
  • 3 papryki w dowolnym kolorze (może też być miks: żółta czerwona i zielona)
  • 8 sporych pomidorów malinowych, 2 puszki pomidorów krojonych, albo solidne opakowanie przecieru pomidorowego (jeśli lubicie mocno pomidorowe leczo, możecie dodać jeszcze koncentrat pomidorowy)
  • dwie laski cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • dwa ziela angielskie
  • liść laurowy
  • garstka pieprzu ziarnistego
  • sól i pieprz do smaku

Leczo z cukinią i kiełbasą - przygotowanie krok po kroku:

  1. Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki - nie powinny być zbyt wąskie, inaczej łatwo się rozpadną.
  2. Warzywa dokładnie umyj.
  3. Cebule obierz, a następnie pokrój je w dowolne kawałki (sprawdzą się zarówno kostka, jak i piórka).
  4. Pomidory natnij na krzyż, umieść w żaroodpornej miseczce, a następnie sparz wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić, obierz je, usuń twarde części, które znajdują się w środku w okolicy ogonka, a następnie pokrój w kostkę.
  5. Cukinie porządnie umyj. Odetnij im nieco końcówki z każdej ze stron. Następnie - bez obierania - pokrój je w ćwierćplasterki albo w kostkę.
  6. Z papryk usuń gniazda nasienne i ogonki. To, co zostanie, pokrój w dowolne, ale niezbyt wielkie kawałki.
  7. W głębokim garnku (najlepiej taki, który ma pojemność około 4-5 litrów) rozgrzej około 3-4 łyżek oleju lub oliwy.
  8. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, podsmaż na nim pokrojoną cebulę razem z kiełbasą. Powinny się nieco zezłocić.
  9. Gdy cebula i kiełbasa zaczną się przysmażać, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę i jeszcze chwilę podsmażaj.
  10. Do smażących się warzyw z kiełbasą wlej około 0,5 szklanki wody (inaczej łatwo będą przywierały do dna garnka). Wszystko duś pod przykryciem, aż papryka nieco zmięknie.
  11. Następnie dodaj cukinię oraz pomidory. Wsyp również pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy.
  12. Duś leczo z kiełbasą i cukinią na średnim ogniu (bez pokrywki), do momentu, kiedy cukinia zmięknie.
  13. Gdy to się stanie, dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem i od razu podawaj.

Rady:

Z czym podawać leczo z cukinią i kiełbasą? Jest pyszne przede wszystkim z dodatkiem świeżego pieczywa, ale możecie również serwować je z ziemniaczanym puree, plackami ziemniaczanymi, makaronem lub ryżem. Jako dodatek do leczo z kiełbasą i cukinią sprawdzą się również chrupiące langosze - więcej na ten temat: Langosz (langos), czyli placek węgierski. Jak go zrobić i z czym serwować? Porady.

Zamiast kiełbasy możesz również przyrządzić leczo z cukinią i parówkami. Do dania będzie także pasował pokrojony w kostkę i zezłocony boczek.

Więcej o:
Copyright © Agora SA