Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?

Sezon na kurki to znakomita okazja, by przygotować z nich zupy, sosy czy potrawki. Problem stanowi jednak ich oczyszczanie. Grzyby te bowiem są tak drobne, że trudno zrobić to porządnie i się przy tym nie namęczyć. Jest jednak jeden prosty i szybki sposób. Przygotujcie sporo wrzątku i soli.

Jak szybko oczyścić kurki?

Chyba nie ma nic gorszego podczas jedzenia zupy kurkowej od ziaren piasku "szurających" po zębach. Aby tego uniknąć, kurki trzeba oczyścić. Zwykle płucze się je w wodzie i odsącza na sicie albo ręcznie, jedną po drugiej, dokładnie ogląda i pozbywa zanieczyszczeń np. za pomocą pędzelka. Jest jednak sposób zdecydowanie szybszy i niewymagający dużych pokładów cierpliwości.

Wrzątek i sól zamiast ręcznego oczyszczania

Płukanie kurek we wrzątku z solą najbardziej pomoże osobom, które mają sporą ilość grzybków do przebrania. Metoda ta działa w dwojaki sposób.

Wrzątek sprawia, że z grzybków wydobywa się niewielka ilość śliskiej substancji - dokładnie takiej, jak podczas marynowania. Dzięki temu procesowi piasek i inne zanieczyszczenia są przez nią wypychane i wymywane.

Z kolei sól wpływa na zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody. Objawia się ono w postaci "błonki" na powierzchni wody. Utrzymuje ona na sobie substancje, które kładą na nią niewielki nacisk, na przykład mielony pieprz. Jeśli to napięcie się zmniejszy, drobinki nie będą wypływać na wierzch, a zatoną. Dlatego zanieczyszczenia, które wydobyły się z kurek, nie będą dryfować wraz z grzybami, tylko osiądą na dnie pojemnika.

Oczyszczanie kurek wrzątkiem i solą

Do oczyszczania kurek tą metodą przygotujcie sporo wrzątku tak, by każde zalanie pokryło grzyby z nadwyżką, a także po łyżce soli na każdą turę płukania. Jak się za to zabrać krok po kroku? Zobaczcie poniższy filmik.

Plusem tego sposobu jest to, że grzyby zachowają swój kształt i jędrność. Mogą jednak "oddać" do wrzątku trochę smaku.

Gdy wasze grzyby będą już gotowe, wystarczy użyć ich do przygotowania waszych ulubionych potraw. My polecamy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, tartę z kurkami albo wegetariańską lasagne z cukinią i kurkami.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (10)
Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?
Zaloguj się
  • jo1952

    0

    Nie musi być wrzątek,wystarczy gorąca woda.Ale trzeba kilka minut potrzymać w wodzie,żeby śluz na grzybach rozcieńczył się.Idealnie metoda sprawdza się przy rydzach.A kurki radzę dusić pierwsze dziesięć minut na patelni bez tłuszczu,przykryte pokrywą.Puszczą sos własny.Robią się mięciutkie,nie kurczą się,zostają soczyste.Na tłuszczu kurczą się niemiłosiernie i twardnieją.Później można je już mieszać z podduszoną cebulą czy innymi dodatkami.Stary,mało znany sposób.

  • siwywaldi

    Oceniono 8 razy 0

    Kurki są tak ciężkostrawne, że NIE MA znaczenia czy jemy je surowe, czy gotowane. Ale ponieważ elementarne zasady higieny obowiązują, należy je opłukać ciepłą woda i zjeść, najlepiej połykając w całości - więc zbyt duże egzemplarze nie są polecane.
    Po około 12 godzinach przejrzeć zawartość kibla, ponownie opłukać w ciepłej wodzie i połknąć w całości.

    I tak jeszcze ze trzy, a nawet cztery razy... :-))

  • shtalman

    Oceniono 2 razy 0

    Co za głupoty, wystarczy wrzucić do wysokiej miski z zimną wodą, zamieszać i poczekać chwilę, piasek sam opadnie na dno, jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś na kurkach zostało

  • gordejuela

    Oceniono 8 razy 2

    Kurki maja ,jak wiadomo,kolosalna zalete.Poneiwaz sie nie trawia,mozna je "uzyc" wielokrotnie.Oczywiscie po opłukaniu we wrzątku z sola.
    Takich idiotyzmow dawno nei czytalem

  • pedro.666

    Oceniono 7 razy 3

    Wrzątek i sól na kurki? Już słyszę to gdakanie...

  • wrobelek_elemel

    Oceniono 15 razy 7

    Zastosowałem, bez efektu. Kurki dalej zakamienione. I w umywalce i we wannie. Spróbuję jeszcze w kuchni.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX