Ryż na mleku - danie dzieciństwa

Ryż na mleku to potrawa najczęściej kojarzona z dzieciństwem. Mamy i babcie chętnie serwowały ją dzieciom i wnukom na śniadania czy kolację. Smak dzieciństwa możemy przywołać w bardzo prosty sposób. Jak zrobić ryż na mleku z pysznymi dodatkami? Sprawdźcie i przenieście się w przeszłość!

Ryż na mleku to nie tylko danie dzieciństwa, ale także potrawa dziecinnie prosta. Bez problemu każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem. Ponadto weganie i osoby, które wykluczają z diety mleko zwierzęce nie muszą rezygnować z tego dania. Ryż z mlekiem kokosowym lub innym roślinnym będzie tak samo pyszny, jak ten z mlekiem krowim. Jak to zrobić?

Ryż na mleku – proporcje

Aby przygotować pyszny, kremowy ryż na mleku, trzeba pamiętać o właściwych proporcjach. Najlepiej na 1 szklankę suchego ryżu dać około 3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego). Jeśli zaś korzystamy z mleczka kokosowego z puszki (ok. 400 ml), warto dodać taką samą ilość wody, by było ono rzadsze.

Ryż na mleku z jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) lub 1,5 szklanki mleczka kokosowego i 1,5 szklanki wody,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

opcjonalnie: garść żurawiny

Ryż na mleku z jabłkami – przygotowanie

Do garnka wlewamy mleko (lub mleczko kokosowe i wodę). Ryż płuczemy i gotujemy w mleku do miękkości. Dodajemy do niego 2 łyżeczki cukru wanilinowego i mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone jabłka i miód, a także żurawinę, jeżeli z niej korzystamy. Smażymy, aż owoce się rozpadną. Doprawiamy cynamonem. Podajemy z porcją ryżu.

Zobacz również nasz przepis na ryż z jabłkami:

Ryż na mleku z truskawkami

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) lub 1,5 szklanki mleczka kokosowego i 1,5 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki truskawek,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczka i cukru wanilinowego,
  • cukier do smaku wedle uznania

Ryż na mleku z truskawkami – przygotowanie

Do garnka wlewamy mleko (bądź wodę z mleczkiem kokosowym). Ryż przepłukujemy i gotujemy w mleku, aż będzie miękki. W trakcie gotowania dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego i mieszamy. Truskawki myjemy i rozgniatamy w misce widelcem lub blendujemy. Łączymy je z jogurtem naturalnym, doprawiamy cukrem wedle uznania. Całość mieszamy, aż powstanie sos truskawkowy. Podajemy z porcją ugotowanego w mleku ryżu.

Ryż na mleku zapiekany z owocami

Doskonałym pomysłem na wzbogacenie walorów smakowych tego dania jest zapiekanie. Jak to zrobić? Wystarczy przygotować naczynie żaroodporne i wysmarować je masłem. Ugotowany ryż dzielimy na połowy – wykładamy pierwszą z nich, a na nią owoce (na przykład jabłka albo truskawki – wtedy warto przygotować je w podobny sposób, z cukrem na patelni). Na owocach kładziemy pozostały ryż, a całość nakrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy gorące z dodatkiem kwaśnej śmietany lub pokruszonym twarogiem.

Więcej o: