Elegancki sernik z rosą

Sernik z rosą to jedno z tych ciast, które nie tylko wybornie smakują, ale także doskonale wyglądają. Sprawdzą się więc zarówno na eleganckich przyjęciach w tradycyjnym stylu, jak i na zwykły deser cieszący zarówno oczy, jak i kubki smakowe. Jak zrobić sernik z rosą? Skąd się ona bierze na cieście? Odpowiedzi znajdziecie poniżej!

Jaki ser na sernik z rosą?

Do upieczenia sernika z rosą potrzebować będziemy dobrej jakości sera twarogowego. Najlepiej kupić tłusty ser biały w wiaderku – przeznaczony właśnie do serników. Warto zwrócić uwagę na skład tego produktu. Najlepiej, by nie było w nim mleka w proszku, skrobi modyfikowanej, stabilizatorów i aromatów – tylko mleko lub po prostu twaróg.

Przepis na sernik z rosą (na formę o średnicy około 25 cm)

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera twarogowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 3/4szklanki cukru

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • 1/2 szklanki cukru (lub odrobinę mniej, jeśli wolisz mniej słodkie ciasto)
  • szczypta soli

Piana z białek:

  •  6 białek
  • 150 g drobnego cukru

Jak zrobić sernik z rosą?

  1. Przygotowujemy ciasto na spód: Mąkę przesiewamy przez sitko, a następnie wkrajamy do niej zimne masło. Siekamy nożem, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy żółtka, cukier, sól i szybko wyrabiamy sporą kulę.
  2. Przygotowujemy formę na sernik – zaciskamy obręcz i wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy spód, wypełniając ciastem dno formy i nakłuwamy z wierzchu. Surowy spód w formie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Do sporej miski przekładamy ser. Wsypujemy budynie i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy mleko i olej, wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy, używając robota kuchennego – miksujemy tylko do połączenia składników.
  4. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Ile piecze się sernik z rosą? Powinna mu wystarczyć 1 godzina.
  5. 15 minut przed końcem wyznaczonego czasu przygotowujemy pianę z białek – ubijamy je za pomocą miksera kuchennego. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy cukier i delikatnie łączymy.
  6. Na gorący sernik wykładamy pianę z białek – jeśli mamy ochotę, używając specjalnego pędzelka lub grzebienia możemy przyozdobić wierzch, malując fantazyjne wzory. Potem wkładamy ciasto do piekarnika na około 10-15 minut. Pieczemy, aż piana z białek lekko się zezłoci, nie dopuszczamy do powstania bezy (jeśli za mocno przypieczemy i powstanie beza, złota rosa się nie zrobi).
  7. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Wtedy pojawią się złote kropelki rosy – czyli tak naprawdę skrystalizowany cukier.

Jak przechowywać sernik z rosą? Złote drobinki będą najwyraźniejsze w pierwszych godzinach po upieczeniu. Nie są niestety bardzo trwałe. Sernik najlepiej przechowywać jednak w chłodnej temperaturze (aby ser się nie zepsuł), mimo że może to przyspieszyć zanikanie rosy.

Zobacz również: Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy

Więcej o:
Komentarze (1)
Elegancki sernik z rosą
Zaloguj się
  • ewitalol

    Oceniono 1 raz 1

    Na co te budynie do sernika i to w dodatku 2, żeby był twardy a nie delikatny i rozpływał się w ustach?
    Nie umiecie robić dobrego sernika, to nie piszcie bzdur.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX