Jak gotować kalafiora, żeby uniknąć brzydkiego zapachu? Przygotuj przyprawy

Kalafior to warzywo, które chętnie przyrządza się do obiadu. Często jednak wolimy wybrać inną jarzynę z uwagi na zapach, jaki wydziela się z garnka podczas gotowania. Okazuje się, że da się go uniknąć. Jak?

Kalafiora jeść warto, ale co z zapachem?

Kalafior to warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych. Jest bogaty w wiele substancji odżywczych, między innymi witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę C i K1, a także potas, magnez, mangan  oraz sporo błonnika pokarmowego. Kalafior ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe, pomaga też przy problemach z układem pokarmowym, jak w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka czy przełyku, a także przeciwdziała powstawaniu wrzodów żołądka. Poza tym doskonale smakuje zarówno solo, z solą i masłem, jak i w zapiekance warzywnej. Namówiliśmy was? To pora się dowiedzieć, jak zniwelować zapach, który roznosi się po domu podczas gotowania kalafiora.

Przyprawy zneutralizują brzydki zapach

Za nieprzyjemną woń odpowiedzialne są związki siarki, które występują również w kapuście i brokułach. Co można zrobić, by je zneutralizować? Jest na to kilka sposobów.

Jednym z nich jest dodanie do wody, w której gotuje się kalafiora, łyżeczki sody oczyszczonej. Nie tylko zneutralizuje ona brzydki zapach, ale również zapewni apetyczny, biały kolor warzywa po ugotowaniu.

Dobrze zadziała także dodanie do wody pół szklanki mleka. Wpłynie ono nieco na smak kalafiora - sprawi, że będzie bardziej intensywny, co zapewne ucieszy fanów tego warzywa.

Dodatki, które również wyeliminują nieprzyjemny zapach gotowanego kalafiora, to listek laurowy w połączeniu z odrobiną soku z cytryny albo szczypta gałki muszkatołowej. Składniki te jednocześnie nieco zmienią ostateczny smak kalafiora. Ale czy zawsze musi być podany jedynie z solą i masłem?

Powyższe porady sprawdzą się także w przypadku gotowanych brokułów czy brukselki. Warto więc eliminować z kuchni brzydkie zapachy, a nie pyszne i zdrowe warzywa.

Domowe odświeżacze powietrza

Jeśli nie macie w domu tych składników lub nie chcecie wpływać na smak kalafiora, zawsze pozostaje zamaskowanie jego zapachu. W grę wchodzi oczywiście wywietrzenie kuchni, dobre odświeżacze powietrza lub metody "zrób to sam". Wystarczy wysypać na blaszkę różne zioła, na przykład miętę, bazylię czy rozmaryn i podgrzewać w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza przez kilkanaście minut. Dobrą metodą jest też zagotowanie w rondelku wody z octem, cytryną i ziołami. Ocet zneutralizuje nieprzyjemny zapach, a jednocześnie szybko się wywietrzy, więc bez obaw warto go użyć. Kawosze mogą też podjąć próbę zniwelowania zapachu kalafiora poprzez zaparzenie kawy w pobliżu garnka z gotującym się warzywem.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (20)
Jak gotować kalafiora, żeby uniknąć brzydkiego zapachu? Przygotuj przyprawy
Zaloguj się
  • voyteko

    Oceniono 2 razy 2

    gotowac w wodzie kolonskiej...

  • buk.horror.dulszczyzna.00

    Oceniono 1 raz 1

    Gotować /kogo,co?/ KALAFIOR
    A NIE KALAFIORA

  • john_yossarian

    Oceniono 1 raz 1

    Jak gotować kalafior, nie kalafiora. Za pisanie biorą się ludzie wychodzący z założenia, że wyształcenie nie piwo, nie musi być pełne.

  • bigmaciek

    Oceniono 1 raz 1

    Gotować na parze. Ma to tę zaletę, że trzeba garnek przykryć pokrywką.

  • sselrats

    Oceniono 1 raz 1

    Nie gotowac w nocniku.

  • ks-t

    Oceniono 1 raz 1

    Aby pozbyc się zapachu kapusty śwoeżej czy kiszonej, czy cebuli, a także spowodować by były lżej strawne dla wątrobiarzy, czy chorych na tarczycę, trzeba te warzywa, po posiekaniu, sparzyć a wodę odlać. Robię to także przygotowując surówkę z szatkowanej świeżej kapusty. Parzyć a nie gotowac. Np na sitku przelać wrzątkiem i potrzymać 3 minuty, po czym przepłukac zimną wodą. Przy czerwonej kapuście to wręcz koniecznośc. Slązacy chyba nawet parzą dłużej ale wg mnie 2-3 min wystarczy, jeśli drobno poszatkowana.

  • ks-t

    Oceniono 1 raz 1

    Spore różyczki kalafiora trzeba włożyć do małej ilości wody, ale tak by woda dotykała tylko korzonków a nie kwiatu. Można posolić kwiaty po wierzchu. POdgrzać pod przykryciem przez kilka minut, aby się dobrze zaparowały. Ani zapachu a smak super, nie wodnisty ataki al dente. RObię to także podczas gotowania ziemniaków. POd koniec różyczki kwiatkami do góry do wody i parować 5-10 minut. Radzę spróbowac.

  • pintonek

    Oceniono 3 razy 1

    Brzydki zapach jest gdy gotujemy flaki, niektórzy też nie przepadają za zapachem gotowanej kapusty kiszonej ale kalafior ???

  • ja5569

    0

    Czekam na nowy przepis: jak gotowac ozora wolowego.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX