Boczniaki uchodzą za jedne z najzdrowszych grzybów. Są źródłem przeciwutleniaczy oraz wielu wartości odżywczych: dostarczają sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminę C, a także m.in. żelazo, magnez i fosfor. Nic dziwnego więc, że jedzone są tak często i chętnie. O boczniakach warto wiedzieć to, że naturalnie występuje na nich biały nalot, który niekiedy jest mylony z pleśnią. Jeśli były one dobrze przechowywane i są świeże, możemy je jeść bez obaw! Podajemy trzy pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. A wam jaki przepis na boczniaki najbardziej przypadnie do gustu?
Przepisy na dania z boczniakami
Zupa z boczniaków z kaszą jaglaną
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 spora marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 2 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 3 ząbki czosnku
- lubczyk
- cząber
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki kroimy w paski, marchewkę w plasterki, pietruszkę i cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i kawałek selera wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i boczniaki, a także wyciśnięty w wyciskarce czosnek i smażymy przez kilka minut, a następnie wszystko dodajemy do bulionu.
- Kaszę jaglaną gotujemy przez około 3/4 czasu podanego przez producenta na opakowaniu, by nadal była lekko twardawa i przekładamy do zupy. Doprawiamy mielonym lubczykiem i cząbrem, a następnie zmniejszamy ogień i wlewamy słodką śmietankę.
- Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Boczniaki smażone a la nuggetsy
Składniki:
- ok. 400 g boczniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka sproszkowanego czosnku
- szczypta chilli
- 1 jajko
- sól, pieprz
- woda gazowana
- olej do smażenia (ok. 1 l)
Przygotowanie:
- Boczniaki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki.
- Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy słodką paprykę, czosnek, chilli, szczyptę soli i pieprzu. Wbijamy jajko i wszystko mieszamy, wlewając jednocześnie wodę. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza od tego na naleśniki.
- W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Każdego boczniaka maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju do zrumienienia.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi sosami.
Makaron z boczniakami
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 400 g boczniaków
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 150 ml śmietanki kremówki
- suszony tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron tagliatelle gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Szalotki siekamy drobno razem ze szczypiorem, czosnek wyciskamy w wyciskarce, a boczniaki kroimy w paski.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotki i boczniaki, smażymy przez chwilę, aż grzyby się przyrumienią. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i wlewamy śmietankę kremówkę.
- Sos możemy podlać odrobiną białego wina – należy je odparować, gotując całość przez chwilę. Doprawiamy do smaku suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.