Boczniaki na talerzu. Co z nich przyrządzić?

Boczniaki w ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne. Weganie i wegetarianie często używają ich jako zamiennika mięsa, przyrządzając na przykład smażone boczniaki a la nuggetsy. Grzyby te jednak są lubiane nie tylko wśród osób, które nie jedzą mięsa. Co przygotować z boczniaków?
Zobacz wideo

Boczniaki uchodzą za jedne z najzdrowszych grzybów. Są źródłem przeciwutleniaczy oraz wielu wartości odżywczych: dostarczają sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminę C, a także m.in. żelazo, magnez i fosfor. Nic dziwnego więc, że jedzone są tak często i chętnie. O boczniakach warto wiedzieć to, że naturalnie występuje na nich biały nalot, który niekiedy jest mylony z pleśnią. Jeśli były one dobrze przechowywane i są świeże, możemy je jeść bez obaw! Podajemy trzy pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. A wam jaki przepis na boczniaki najbardziej przypadnie do gustu?

Przepisy na dania z boczniakami

Zupa z boczniaków z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 spora marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 ząbki czosnku
  • lubczyk
  • cząber
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Boczniaki kroimy w paski, marchewkę w plasterki, pietruszkę i cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i kawałek selera wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i boczniaki, a także wyciśnięty w wyciskarce czosnek i smażymy przez kilka minut, a następnie wszystko dodajemy do bulionu.
  3. Kaszę jaglaną gotujemy przez około 3/4 czasu podanego przez producenta na opakowaniu, by nadal była lekko twardawa i przekładamy do zupy. Doprawiamy mielonym lubczykiem i cząbrem, a następnie zmniejszamy ogień i wlewamy słodką śmietankę.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Boczniaki smażone a la nuggetsy

Składniki:

  • ok. 400 g boczniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka sproszkowanego czosnku
  • szczypta chilli
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • woda gazowana
  • olej do smażenia (ok. 1 l)

Przygotowanie:

  1. Boczniaki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki.
  2. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy słodką paprykę, czosnek, chilli, szczyptę soli i pieprzu. Wbijamy jajko i wszystko mieszamy, wlewając jednocześnie wodę. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza od tego na naleśniki.
  3. W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Każdego boczniaka maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju do zrumienienia.
  4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi sosami.

Makaron z boczniakami

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 400 g boczniaków
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Szalotki siekamy drobno razem ze szczypiorem, czosnek wyciskamy w wyciskarce, a boczniaki kroimy w paski.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotki i boczniaki, smażymy przez chwilę, aż grzyby się przyrumienią. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i wlewamy śmietankę kremówkę.
  4. Sos możemy podlać odrobiną białego wina – należy je odparować, gotując całość przez chwilę. Doprawiamy do smaku suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA