Sałatka z tortellini - pomysł na pyszną kolację

Sałatka z tortellini to dobra propozycja dla wszystkich, którym znudziły się na kolację kanapki, płatki i jajecznica. To także doskonały pomysł na przemycenie w jadłospisie większej ilości warzyw i ograniczenie pieczywa. Z czym podawać sałatkę z tortellini? Jak ją przygotować?

Tortellini to tradycyjne, niewielkie włoskie pierożki, które zazwyczaj nadziewa się grzybami, szpinakiem, mięsem lub serem. Można je podawać z sosem pomidorowym, podobnie jak inne makarony (tortellini bowiem uchodzi za rodzaj makaronu). Sałatka z pierożkami to także bardzo popularny i pyszny pomysł na danie z ich dodatkiem.

Jaki sos do sałatki z tortellini będzie najlepszy?

Idealnym uzupełnieniem sałatki z tortellini jest sos. Jeżeli przygotowujemy sałatkę na ciepło (na przykład w wersji z brokułami, pomidorami i mozzarellą), możemy zapiec ją pod beszamelem lub sosem serowym. Jeśli jednak wolimy wersję na zimno, w zależności od składników i preferencji można przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu, podać ją z majonezem, sosem miodowo-musztardowym lub winegretem.

Sałatka z tortellini – z ogórkiem, kukurydzą i szynką

Składniki:

  • 300 g tortellini z dowolnym nadzieniem
  • 200 g szynki drobiowej w kawałku
  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1/2 cebuli sałatkowej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Jak zrobić sałatkę z tortellini?

  1. Pierożki tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia.
  2. Szynkę, paprykę, ogórek (uprzednio obrany ze skórki) i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę odlewamy z zalewy, a ser żółty ścieramy na tarce o największych oczkach. Czosnek wyciskamy w wyciskarce.
  3. W miseczce lub kubku łączymy majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny, doprawiamy solą.
  4. Do dużej miski wrzucamy wystudzone tortellini oraz pokrojoną szynkę i warzywa oraz ser. Dodajemy sos i wszystko razem mieszamy. Podajemy z posiekanym drobno szczypiorkiem.

Sałatka z tortellini z mięsem – z brokułem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 300 g tortellini z mięsem
  • 1/2 główki średniego brokuła
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 2-3 garści rukoli
  • garść płatków migdałów
  • kilka łyżek dobrej jakościowo oliwy
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z tortellini z brokułem?

  1. Pierożki tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
  2. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy (zanurzamy we wrzątku na 2 minuty, a potem przelewamy lodowatą wodą). Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
  3. Do miski wrzucamy ugotowane tortellini, pomidorki i cząstki brokuła. Następnie wlewamy oliwę, doprawiamy solą, bazylią i oregano do smaku. Wszystko mieszamy.
  4. Po wierzchu posypujemy świeżą rukolą i przyozdabiamy prażonymi płatkami migdałów. Podczas nakładania pilnujemy, aby nabrać wszystkie składniki sałatki.
Więcej o: