Shoarma - co to za danie? Jak je przygotować?

Shoarma pojawia się w menu wielu restauracji i jest bardzo popularna wśród stołujących się poza domem. Co to właściwie jest za danie? Co je łączy z tak popularnym kebabem? Skąd pochodzi shoarma? Sprawdźcie, jak przygotować popularną potrawę samodzielnie!

Shoarma – co to jest?

Shoarma wywodzi się z kuchni arabskiej. W tradycyjnym przepisie mięso używane do jej przygotowania jest baranie lub jagnięce, a odkrawane jest ono z rożna, podobnie jak podczas przyrządzania tureckiego kebabu. Shoarma (lub szawarma) jest bowiem arabskim odpowiednikiem kebabu. W polskich restauracjach najczęściej pojawia się shoarma drobiowa lub wieprzowa. W tradycyjnej arabskiej kuchni shoarma wieprzowa oczywiście nie występuje ze względu na muzułmańskie restrykcje religijne, jednak w naszej kulturze można zastąpić baraninę lub jagnięcinę tym mięsem.

Shoarma – przyprawa

Przyprawę do shoarmy można kupić w wielu marketach i sklepach z ziołami i przyprawami jako gotową mieszankę. Możemy ją jednak przygotować samodzielnie. Jak to zrobić? Shoarma przyprawiana jest z kminu rzymskiego, słodkiej papryki, granulowanego czosnku, imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu, kurkumy, szczyptą cayenne i solą.

Jak zrobić shoarmę w domu?

Chociaż danie to – zarówno w wersji arabskiej, jak i tureckiej – tak łatwo dostępne jest na mieście, warto nauczyć się przyrządzać je samodzielnie – mamy wtedy gwarancję jakości i świeżości używanych składników oraz satysfakcję z własnoręcznie zrobionej potrawy. Przygotowanie shoarmy nie jest trudne i na pewno każdy sobie z tym poradzi – wystarczy trochę cierpliwości!

Składniki na shoarmę:

  • ok. 600 g mięsa z piersi kurczaka (bądź chudej baraniny, cielęciny lub ostatecznie wieprzowiny)
  • olej do smażenia

Przyprawy do marynaty mięsa:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku

Wskazówka: Możesz też skorzystać z gotowej mieszanki przypraw do shoarmy.

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyszczamy z wszelkich kostek i błonek, a następnie kroimy je w nieduże paski lub nieregularne kawałki.
  2. Z podanych przypraw tworzymy mieszankę.
  3. Mięso skrapiamy olejem i dobrze obtaczamy we wszystkich składnikach przyprawy shoarma. Odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę, by mięso dobrze się zamarynowało.
  4. Po tym czasie przekładamy je na patelnię i smażymy przez kilkanaście minut, by dobrze ścięło się w środku, a z wierzchu przyrumieniło.

Shoarma – jak podawać?

Shoarmę najczęściej podaje się na talerzu jako danie obiadowe. Usmażone kawałki mięsa najlepiej smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub frytek (jeśli korzystamy z mrożonych, warto zwrócić uwagę na ich skład: najlepiej, by znajdowały się w nim tylko ziemniaki, olej i sól) i sosu czosnkowego. Można także podać do niej surówkę z kapusty. Dobrym pomysłem jest także podanie shoarmy z podgrzanym chlebkiem pita.

Więcej o: