Sos chrzanowy - do jajek i do mięs

Sos chrzanowy to doskonały tradycyjny dodatek do jajek na twardo oraz do pieczonych mięs. Ostrość chrzanu tworzy z nimi ciekawą kompozycję smakową, dobrze znaną polskiej kuchni. Jak zrobić sos chrzanowy do mięsa i jajek? Sprawdź nasz przepis!

Jajka na twardo i sos chrzanowy do danie dobrze znane polskiej kuchni. Często – zwłaszcza w bezmięsne piątki – pojawiało się dawniej zarówno w naszych domach, jak i stołówkach czy jadłodajniach. Sos chrzanowy do jajek na twardo najczęściej podawany jest na ciepło, do mięs zwykle na zimno. Jak zrobić obie wersje sosu? Czy może być też smacznym dodatkiem do innych potraw?

Sos chrzanowy na zimno - przepis

Składniki:

  • 4-5 łyżek śmietany 12 proc.
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka tartego chrzanu (w zależności od preferencji można dodać więcej lub mniej)
  • szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez, ocet i chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Sos chrzanowy możemy wzbogacić posiekaną natką pietruszki. Wedle własnych upodobań możemy odrobinę zmieniać proporcje składników.

Sos chrzanowy na zimno – do czego podawać?

Sos chrzanowy na zimno do mięsa będzie pasował idealnie. Sprawdzi się zarówno do mięs pieczonych, dobrej jakości wędlin, kiełbas i pasztetów. Można z nim także podawać pasztety warzywne lub rybne. Jest też dobrym dodatkiem do jajek na twardo, ale tych, które podajemy również na zimno, a nie w wersji obiadowej. Na stole stawiamy go w sosjerce.

Sos chrzanowy na ciepło - przepis

Składniki:

  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki delikatnego bulionu warzywnego lub drobiowego*
  • sól, pieprz i cukier do smaku

* Bulion można przygotować z kostki rosołowej, można także użyć przecedzonego rosołu lub wywaru domowej roboty.

Przygotowanie:

  1. W garnuszku zagotowujemy bulion. Dodajemy śmietanę – łączymy potrzebną ilość z odrobiną bulionu i mieszamy, by ją ogrzać, powtarzamy czynność kilkukrotnie. Dzięki stopniowemu łączeniu śmietana się nie zwarzy.
  2. Na sporej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Smażymy, cały czas mieszając, nie doprowadzamy do zrumienienia. Stopniowo dodajemy do niej bulion ze śmietaną, mieszamy.
  3. Następnie dodajemy chrzan (ilość modyfikujemy według własnych upodobań i tolerancji ostrości), doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko łączymy i zagotowujemy.

Sos chrzanowy na ciepło – do czego podawać?

Taki sos chrzanowy do jajek pasuje najlepiej. Podajemy je jako danie obiadowe z ziemniakami. W ten sam sposób można również podać duszone bądź smażone mięso, sprawdzi się także do mięs pieczonych i krojonych w plastry. Ciekawym połączeniem jest doprawienie sosem chrzanowym naleśników. Można usmażyć je ze szpinakowym nadzieniem lub przyrządzić ze szpinakiem i wędzonym łososiem, a na koniec polać odrobiną ciepłego sosu chrzanowego. Taki sos będzie również dobrym dodatkiem do pieczonej lub gotowanej białej kiełbasy – można ją podawać nie tylko na wielkanocnym stole.

Więcej o: