Jak zrobić pesto, czyli błyskawiczny przepis na uniwersalny sos z bazylii

Pesto to sos typowy dla kuchni włoskiej. Basuje ono na oliwie z oliwek i świeżej bazylii. Warto wprowadzić je do swojego menu, bo to nie tylko źródło witamin, ale także świetny pomysł na dania obiadowe oraz przekąski. Jak je zrobić?

Sos pesto - jak zrobić?

Pesto z bazylii to klasyczna odsłona tego sosu. Do jego przygotowanie potrzeba niewielu składników, które często ma się w domu. Dodatkowo sama procedura jest banalnie prosta i zajmuje dosłownie kilkanaście sekund (o ile użyjecie blendera). Osoby bardziej cierpliwe lub hołdujące tradycji mogą wyciągnąć moździerz, czyli narzędzie, które w bardziej klasyczny, ale też pracochłonny sposób zastąpi blender.

Wersji zielonego pesto jest sporo, wystarczą świeże zioła lub intensywna w smaku sałata, do tego garstka orzechów lub pestek, trochę tartego sera i oliwa lub olej. Ciekawą propozycją jest pesto z rukoli z dodatkiem pestek dyni. Jednak dziś na warsztacie klasyka, czyli domowe pesto z bazylii.

Jak zrobić pesto bazyliowe?

Składniki:

  • spora garść liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, posiekanych orzechów nerkowca lub migdałów bez łupinek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki prażymy na suchej patelni.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i blendujemy przez chwilę do momentu, aż się połączą i rozdrobnią. To, czy będą wyczuwalne, czy dokładnie zmielone, zależy od waszych preferencji.
  3. Orzeszki możemy dodać na sam koniec i wymieszać za pomocą łyżki.

Wskazówka: Jeśli zdecydowaliście się na wersję bardziej ambitną, z użyciem moździerza, oliwę wlejcie na sam koniec. Dzięki temu będzie wam łatwiej ucierać wszystkie składniki.

Domowe pesto z bazylii

Pesto z bazylii - jak widać - jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników i blender. A do czego można go użyć? Możliwości jest naprawdę sporo. Można je wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać dodatkowym parmezanem. Świetnie sprawdzi się też rozprowadzone na przypieczonych kromkach bagietki. Będzie to dobry dodatek do zupy krem, na przykład brokułowej lub z cukinii. Pesto z bazylii będzie też doskonałym dodatkiem do bruschetty. Wystarczy pokryć nim grzanki i podać na nich pokrojone w kostkę pomidory. Pesto będzie tworzyło dobry duet z pieczoną rybą, a nawet można w nim zamarynować mięso z kurczaka i zgrillować na przykład w postaci szaszłyków. Jak widzicie, takie domowe pesto z bazylii ma naprawdę dużo zastosowań. Ogranicza was jedynie kreatywność. Skoro już wiecie, jak zrobić pesto bazyliowe, przygotujcie listę zakupów.

Więcej o: