Surówka z czerwonej kapusty - doskonała do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji to doskonały dodatek do różnych dań obiadowych. Jeśli znacie ją z restauracyjnych talerzy sałatek, spróbujcie ją przygotować własnoręcznie. Jak przyrządzić z niej pyszną surówkę? To proste!

Czerwona kapusta pojawia się na naszych stołach nieco rzadziej niż biała – a szkoda, bo jest nie tylko bardzo zdrowa, ale także niezwykle smaczna. To także ciekawa odmiana dla tych, którzy do obiadu jedzą zwykle powtarzalne surówki. Zamiast kolejny raz robić coleslaw albo tartą marchewkę, przyrządź pyszną surówkę z czerwonej kapusty!

Surówka z czerwonej kapusty gotowana

Składniki:

  • nieduża główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta pieprzu
  • woda

Jak zrobić gotowaną sałatkę z czerwonej kapusty?

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i odrzucamy je. Główkę kroimy w ćwiartki, a następnie szatkujemy wszystkie liście. Posiekaną wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła kapustę.
  2. Dodajemy sól, cukier i ocet, a potem gotujemy, aż liście będą miękkie.
  3. Wtedy odcedzamy sałatkę.
  4. Możemy od razu doprawić ją pieprzem i oliwą i podawać na ciepło. Jeśli chcemy ją serwować na zimno, doprawiamy sałatkę po wystygnięciu i dokładnie mieszamy.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Składniki:

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki octu
  • garść orzechów włoskich
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

  1. Główkę kapusty obieramy z wierzchnich liści i odrzucamy je. Następnie kroimy kapustę na mniejsze kawałki i siekamy drobno.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, a jabłko obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Orzechy siekamy nożem lub kruszymy na mniejsze kawałki.
  3. W większej misce mieszamy przygotowane składniki.
  4. W kubku natomiast łączymy majonez, ocet, sól, cukier i pieprz, a potem wlewamy sos do składników sałatki i dokładnie mieszamy.
  5. Surówkę podajemy lekko schłodzoną.

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji

Składniki:

  • nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

  • Kapustę obieramy z wierzchnich brzydkich liści i szatkujemy drobno.
  • Cebulę i obrane ze skórki jabłko kroimy w niedużą kostkę.
  • Sok z cytryny łączymy z oliwą.
  • Mieszamy składniki sałatki i polewamy sosem, a następnie doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu – do czego pasuje?

Surówka z czerwonej kapusty przygotowana na różne sposoby pasuje do wielu dań obiadowych. Będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, kotletów – zarówno drobiowych, jak i schabowych czy mielonych. Sprawdzi się również jako dodatek do dań wegetariańskich, na przykład placków z cukinii czy kotlecików z ciecierzycy. Będzie też doskonałym uzupełnieniem takich potraw jak placek ziemniaczany z sosem mięsnym, pyzy czy kopytka.

Więcej o: