Sos grzybowy - jak zrobić go, by był perfekcyjny?

Sos grzybowy to coś, o czym warto pamiętać, gdy trwa sezon na grzyby. Taki dodatek można wykorzystać bowiem do wielu pysznych dań! Będzie wyśmienity zarówno, gdy przygotujemy go ze świeżych grzybów, jak i wtedy, gdy zrobimy go z suszonych. Jak zrobić wyśmienity sos z grzybów? Sprawdźcie!

Sos grzybowy – jakie grzyby?

Do przygotowania sosu grzybowego możemy użyć większości grzybów, do jakich mamy dostęp. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone, suszone lub ugotowane i zawekowane. Niewielkie znaczenie ma też gatunek grzybów – wybieramy go w zależności od własnych preferencji smakowych i dostępności. Można wykorzystać zarówno grzyby leśne, jak i zwyczajne pieczarki! Należy jednak pamiętać, że różne gatunki grzybów mogą mieć różny czas gotowania!

Przepis na sos ze świeżych grzybów lub mrożonych

Składniki:

  • 400 g rozmrożonych bądź świeżych grzybów
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub grzybowego*
  • łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

* może to być bulion z kostki, domowej roboty lub przecedzony rosół

Jak zrobić sos grzybowy?

  1. Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę natomiast siekamy w piórka.
  2. Na głębokiej patelni lub w niewielkim garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę, aby się zeszkliła.
  3. Następnie dodajemy grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podlewamy bulionem i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Wtedy zaprawiamy sos mąką, dodajemy rozmaryn i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i serwujemy na gorąco.

Uwaga: Jeśli korzystamy z uprzednio ugotowanych i zapasteryzowanych grzybów, czas duszenia może być krótszy (ok. 10-15 minut).

Przepis na sos grzybowy z grzybów suszonych

Składniki:

  • 1 spora garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Jak zrobić sos z grzybów suszonych?

  1. Suszone grzyby połam na mniejsze kawałki i zalej wodą, by się namoczyły. Odstaw je na około 1-2 godziny. Po tym czasie zagotuj je w wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Chwilę przed tym dodaj rozdrobniony czosnek. Następnie całą zawartość patelni przełóż do garnka z grzybami i wymieszaj.
  3. Zdejmij sos z palnika i dodaj tłustą śmietankę, rozmieszaną uprzednio z mąką i dwiema łyżkami sosu z garnka. Potem dodaj rozmaryn i tymianek.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.

Sos grzybowy – do czego podawać?

Sos z grzybów – czy suszonych, czy świeżych – będzie pasował do ziemniaków, różnych rodzajów kasz, a także do ryżu. To też doskonałe uzupełnienie innych dań, na przykład placków ziemniaczanych, klusek śląskich i innych dań z ziemniaków. Można go podawać również z kotletami wegetariańskimi bądź jako dodatek do pieczonego mięsa. Na pewno znajdziecie swoją ulubioną wersję smakową!

Więcej o: