Sos grzybowy – jakie grzyby?
Do przygotowania sosu grzybowego możemy użyć większości grzybów, do jakich mamy dostęp. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone, suszone lub ugotowane i zawekowane. Niewielkie znaczenie ma też gatunek grzybów – wybieramy go w zależności od własnych preferencji smakowych i dostępności. Można wykorzystać zarówno grzyby leśne, jak i zwyczajne pieczarki! Należy jednak pamiętać, że różne gatunki grzybów mogą mieć różny czas gotowania!
Przepis na sos ze świeżych grzybów lub mrożonych
Składniki:
- 400 g rozmrożonych bądź świeżych grzybów
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub grzybowego*
- łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
* może to być bulion z kostki, domowej roboty lub przecedzony rosół
Jak zrobić sos grzybowy?
- Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę natomiast siekamy w piórka.
- Na głębokiej patelni lub w niewielkim garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę, aby się zeszkliła.
- Następnie dodajemy grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podlewamy bulionem i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Wtedy zaprawiamy sos mąką, dodajemy rozmaryn i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i serwujemy na gorąco.
Uwaga: Jeśli korzystamy z uprzednio ugotowanych i zapasteryzowanych grzybów, czas duszenia może być krótszy (ok. 10-15 minut).
Przepis na sos grzybowy z grzybów suszonych
Składniki:
- 1 spora garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Jak zrobić sos z grzybów suszonych?
- Suszone grzyby połam na mniejsze kawałki i zalej wodą, by się namoczyły. Odstaw je na około 1-2 godziny. Po tym czasie zagotuj je w wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie.
- Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Chwilę przed tym dodaj rozdrobniony czosnek. Następnie całą zawartość patelni przełóż do garnka z grzybami i wymieszaj.
- Zdejmij sos z palnika i dodaj tłustą śmietankę, rozmieszaną uprzednio z mąką i dwiema łyżkami sosu z garnka. Potem dodaj rozmaryn i tymianek.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.
Sos grzybowy – do czego podawać?
Sos z grzybów – czy suszonych, czy świeżych – będzie pasował do ziemniaków, różnych rodzajów kasz, a także do ryżu. To też doskonałe uzupełnienie innych dań, na przykład placków ziemniaczanych, klusek śląskich i innych dań z ziemniaków. Można go podawać również z kotletami wegetariańskimi bądź jako dodatek do pieczonego mięsa. Na pewno znajdziecie swoją ulubioną wersję smakową!