Schab gotowany - na obiad i do kanapki [PRZEPISY]

Schab gotowany w sosie to propozycja obiadowa dla wszystkich, którym znudziły się już kotlety schabowe. Kruche i delikatne mięso smakuje wybornie w pysznym sosie pieczarkowym. Przepis na schab gotowany w mleku lub majonezie natomiast spodoba się wszystkim, którzy myślą o przygotowywaniu domowej wędliny - będzie doskonały na kanapki!

By przyrządzić pyszny schab gotowany – na obiad lub do kanapki – będziesz potrzebować ładnego, niezbyt tłustego kawałka schabu. Jeśli chcesz go podać jako danie obiadowe, pokrój go raczej w plastry, z kolei schab na kanapki wygodniej kroić dopiero po przyrządzeniu. Jak gotować schab? Sprawdź nasze przepisy!

Schab gotowany w majonezie

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2-3 litry wody

Przygotowanie:

  1. Schab płuczemy i dokładnie oczyszczamy z przerostów tłuszczowych.
  2. Do sporego garnka, który pomieści cały kawałek mięsa, wlewamy szklankę wody i dodajemy majonez. Dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy sól, cukier, pieprz i majeranek, wrzucamy liście laurowe, obrane ząbki czosnku oraz ziele angielskie. Wlewamy pozostałą ilość wody, wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy schab.
  3. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy jeszcze około 10 minut. Potem wyłączamy i odstawiamy, by wystygł, na minimum 5 godzin.
  4. Przechowujemy w lodówce, podajemy pokrojony na cienkie plasterki.

W podobny sposób możemy przygotować schab gotowany w mleku. Warto go jednak zamarynować w podanych składnikach (zrezygnuj tylko z majonezu, a wykorzystaj suszony rozmaryn) – natrzyj mięso przyprawami. Gotuj schab  w 1,5 litra mleka przez około 25 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliło.

Schab gotowany w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 3 łyżki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ok. 500 ml wody lub bulionu (najlepiej domowej roboty)

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Po obu stronach posyp każdy kawałek czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
  3. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Następnie dodaj plastry mięsa, podlej wodą lub bulionem i duś pod przykrywką przez około godzinę, by mięso dobrze zmiękło.
  4. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
  5. Zagęść sos mąką (najpierw połącz ją z odrobiną chłodnej wody, następnie dodaj łyżkę sosu z patelni lub garnka i wymieszaj. Dopiero wtedy wlej do sosu – gdy dodasz mąkę bezpośrednio do gorącego sosu, sparzy się i powstaną kluseczki). Dopraw lubczykiem, solą i pieprzem.

Schab gotowany na obiad – z czym podać?

Tak przygotowany schab można podawać na wiele sposobów. Będzie doskonały do różnych kasz – polecamy go z kaszą jęczmienną, pęczakiem lub gryczaną. Jeśli wolisz ziemniaki lub ryż, również możesz serwować z nimi schab w sosie. Nie zapomnij o dodatku warzyw – ulubiona surówka doskonale uzupełni obiad.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.