Zupa porowa na dwa sposoby - w wersji sycącej i dla tych na diecie

Zupa porowa to jeden z najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie w kuchni pora - dość niedocenianego warzywa, które najczęściej używamy jako składnik rosołu. Pyszna zupa porowa w dwóch wersjach na pewno znajdzie swoich wielbicieli!

Zupa krem z pora może być przygotowana na dwa sposoby. Ci, którzy wolą posiłki sycące, a także zupy, po których nie trzeba jeść drugiego dania, powinni przyrządzić wersję z serkami topionymi i mielonym mięsem. Ci, którzy martwią się, ile kalorii ma zupa porowa i czy aby na pewno jest wystarczająco lekkostrawna dla ich diety, niech wybiorą krem z porów z dodatkiem ziemniaków i cukinii. Obie wersje są bardzo smaczne!

Zupa porowa z serkiem topionym i mięsem mielonym – przepis

Składniki:

  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
  • 2 pory (ok. 300-400 g)
  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g serka topionego (śmietankowego)
  • 1 mała cebula
  • granulowany czosnek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Zupa porowa z mięsem mielonym i serkami topionymi - przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy mięso mielone. Doprawiamy czosnkiem i smażymy, aż się lekko przyrumieni, po czym zdejmujemy z patelni.
  2. Dobrze opłukane pory (zarówno część zieloną, jak i białą; warto je dokładnie umyć, ponieważ często gromadzi się w nich piasek) siekamy w paseczki, a cebulę kroimy w kostkę.
  3. Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego pora.
  4. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie przekładamy ją do bulionu.
  5. Wrzucamy także pokrojony na kawałki serek topiony.
  6. Gdy por i cebula zmiękną, natomiast serek dobrze się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dokładnie mieszamy. Wrzucamy podsmażone mięso i podajemy z bagietką.

Wskazówka: Zupa porowa ciekawie smakuje także z pulpetami – jeśli mamy dosyć tradycyjnych klopsików w sosie, możemy podać je zamiast podsmażonego mięsa w zupie. Pulpety przygotowujemy według tradycyjnego przepisu i gotujemy w zupie porowej (lub podajemy lekko podsmażone).

Krem z porów, ziemniaków i cebuli - przepis

Składniki:

  • 2 średnie pory
  • 3 ziemniaki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 cebula
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
  • granulowany czosnek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • groszek ptysiowy lub kilka kromek chleba (może być czerstwiejący)

Zupa krem z pora – przygotowanie

  1. Pory dokładnie płuczemy i kroimy w paseczki (zarówno białą, jak i zieloną część), a cukinię, ziemniaki i cebulę w kostkę.
  2. Cebulę podsmażamy na oleju i wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy także pozostałe warzywa.
  3. Gotujemy, aż wszystkie będą miękkie. Wtedy za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
  4. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub przygotowujemy grzanki. Można je zrobić na dwa sposoby: przyrumienić w opiekaczu, a następnie pokroić w kostkę bądź pokroić w kosteczkę, a potem podsmażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu lub z małą ilością oliwy). Doprawiamy je wedle uznania lub wrzucamy do zupy bez przypraw.
Więcej o:
Copyright © Agora SA