Konfitura i dżem z czarnej porzeczki. Jak przygotować przetwory?

Dżem z czarnej porzeczki oraz konfitura to najpopularniejsze przetwory przyrządzane z tych owoców. Można szukać ich na sklepowych półkach, ale można też przygotować je samodzielnie! Czym różni się dżem od konfitury? Jak je przygotować w domu? Podpowiadamy!

Dżem z czarnej porzeczki - właściwości

Czarna porzeczka to jeden z najzdrowszych owoców lata. Warto ją jeść prosto z krzaczka lub łubianki, ale można także przygotować z niej pyszne przetwory o zdrowotnych właściwościach. Domowy dżem lub konfitura mają tę przewagę nad kupowanymi, że możemy kontrolować ilość i jakość składników wedle własnego uznania. Czarna porzeczka to przede wszystkim źródło witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Poza tym owoce te zawierają także potas, magnez, żelazo oraz wapń. Owoce i przetwory z czarnej porzeczki warto spożywać, by wzmocnić organizm, poprawić odporność, wspomóc przemianę materii i wspomóc nerki oraz wątrobę.

Konfitura z czarnej porzeczki a dżem – czym się różnią?

Często gdy mówimy o konfiturze i dżemie z owoców, używamy tych pojęć zamiennie. W rzeczywistości jednak te dwa rodzaje przetworów różnią się od siebie sposobem przygotowania oraz zawartość cukru. W przypadku dżemu jest on substancją konserwującą, którą dodajemy, by był on trwalszy i smaczniejszy. Dżem z czarnej porzeczki może wymagać więcej cukru, bo to owoce dosyć kwaśne. Konfitura natomiast to owoce smażone w gęstym syropie (nawet 70% cukru). Jest zatem dużo słodsza od dżemu. Konfitura z czarnej porzeczki bez cukru jest zatem niemożliwa do wykonania – jeśli chcemy przygotować mniej słodkie przetwory, dżem musimy dłużej gotować i osłodzić np. sokiem ze słodkich pomarańczy. Należy też pamiętać o dłuższej pasteryzacji.

Przetwory z czarnej porzeczki – przepisy

Dżem z czarnej porzeczki bez cukru

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 1 duża słodka pomarańcza

Czarna porzeczka naturalnie zawiera sporo pektyn, które nadają żelową formę dżemu – nie jest potrzebne ich dodawanie w trakcie przygotowywania przetworów.

Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?

  1. Z pomarańczy wyciskamy sok. Porzeczki płuczemy, wyrzucamy zepsute owoce i usuwamy szypułki. Rozgniatamy je widelcem lub blendujemy, a potem przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek.
  2. Do owoców dolewamy sok, przekładamy wszystko do garnka i gotujemy przez 40 minut. Studzimy owoce i gotujemy kolejne pół godziny, aż osiągniemy pożądaną konsystencję.
  3. Warto również spróbować dżem i w razie potrzeby dodać kilka łyżek cukru. Ugotowany, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Konfitura z czarnej porzeczki

Składniki:

  • 3 kg czarnej porzeczki
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • woda

Jak zrobić konfiturę z czarnej porzeczki?

  1. Porzeczki umyj, osusz, przebierz i pousuwaj szypułki. Następnie zasyp je cukrem i odstaw na około godzinę, by puściły sok.
  2. Potem przełóż je do garnka i gotuj przez 40 minut, w razie potrzeby dodając wodę. Odstaw do ostygnięcia na kilka godzin. Następnie znowu je zagotuj – po kolejnych 40 minutach konfitura powinna osiągnąć pożądaną konsystencję.
  3. Gorącą przelej do słoików i zapasteryzuj. Więcej o tym: Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?
Więcej o:
Copyright © Agora SA