Zupa pieczarkowa z ziemniakami, czyli przepis na aromatyczne pierwsze danie do obiadu

Zupa pieczarkowa to aromatyczne wspomnienie domowych obiadów za dziecka. Dlaczego go nie odtworzyć we własnej kuchni? Oto kilka wskazówek na to, by wasza zupa pieczarkowa z ziemniakami wyszła naprawdę pysznie.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami to jedna z klasycznych zup, które spotyka się w polskich domach. Przygotowuje się ją naprawdę łatwo, a efekt końcowy jest wyśmienity. Dodatkowo zapach pieczarek przyjemnie roznosi się po całym domu, zachęcając do zasiadania przy stole. Jak ją zrobić? Oto kilka wskazówek.

Przepis na zupę pieczarkową z ziemniakami

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 250 g ziemniaków
  • 1 i 1/2 l bulionu (najlepiej domowej roboty)
  • 1 niewielki por (biała i jasnozielona część)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 pełne łyżki śmietany 18 proc.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami - jak zrobić?

  1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę, plasterki lub półplasterki.
  2. Pora oczyszczamy i kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wielkości ok. 1 x 1 cm.
  3. Na dnie garnka rozgrzewamy masło klarowane, po czym wrzucamy pora. Gdy zmięknie, dodajemy czosnek i smażymy je razem przez kilkanaście sekund. Następnie wsypujemy pieczarki, po czym całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną.
  4. Wtedy dorzucamy wszystkie warzywa i przyprawy oraz wlewamy gorący bulion. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aby ziemniaki zdążyły się ugotować, ale nie rozgotować. Na tym etapie możemy zblendować zupę na gładki krem, ale nie jest to obowiązkowe.
  5. Na sam koniec dodajemy zahartowaną zupą śmietanę. W tym celu do miski ze śmietaną wystarczy wlać 2-3 łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Roztwór wlewamy do zupy i gotujemy całość jeszcze przez minutę.
  6. Gotową zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Prosta zupa pieczarkowa z ziemniakami

Do takiej zupy nie trzeba dodawać żadnego makaronu czy ryżu, ziemniaki je doskonale zastępują. Warto też poeksperymentować z różnymi przyprawami. Łyżka curry i odrobina oleju sezamowego zmieni ją w wersję azjatycką, zaś szczypta chilli i łyżeczka koncentratu pomidorowego nada jej charakteru.

Jak przygotować ziemniaki na zupę pieczarkową - przepis

Zupa pieczarkowa - choć w każdej postaci jest przepyszna - może być modyfikowana nawet prostymi zmianami. Nie mówimy tu wyłącznie o użyciu różnych przypraw czy warzyw. Ciekawego smaku bowiem nada inne przygotowanie ziemniaków. Zamiast wrzucać je od razu do zupy, można je przygotować osobno, na przykład na patelni. Przyrumienione na klarowanym maśle nadadzą całej zupie wyjątkowo bogatego smaku.

Zobacz również:

Więcej o: