W jakiej temperaturze piec sernik, by wyszedł wilgotny i nie opadł? Mamy kilka wskazówek

Chyba nie ma osoby, która nie uwielbiałaby sernika. Tradycyjny, krakowski, królewski czy rozmaite wersje owocowe - każdy z pewnością ma swojego faworyta. Czasem jednak jego pieczenie nie idzie po naszej myśli i ciasto się przypala, pęka lub nie dopieka. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy, w jakiej temperaturze piec sernik.

Temperatura pieczenia sernika

Temperatura pieczenia sernika ma ogromny wpływ na jego finalną formę. O ile przesuszenie go nie będzie tak katastrofalne w skutkach, to niedopieczenie sprawi, że ciasto nie będzie się nadawało do zjedzenia. Jak więc temu zapobiec i upiec perfekcyjny sernik - wilgotny, równy i nie spieczony? Oto kilka wskazówek.

W jakiej temperaturze pieczemy sernik?

Ogólna zasada w kwestii pieczenia tego ciasta to pieczenie w 150 do 180 stopni Celsjusza. Temperatura pieczenia sernika zależy od tego, jaka ma być jego ostateczna forma. Jeżeli ciasto ma mieć spód, zwykle najpierw się go przypieka, a dopiero później wylewa nań masę serową. Wtedy należy dostosować temperaturę tak, by spód się nie przypiekł od długiej obróbki cieplnej, a masa się ładnie ścięła. Jeśli na jego wierzchu ma się znaleźć warstwa bezy, najpierw piecze się samą masę, a pod koniec pieczenia, po położeniu piany z białek, zwiększa się temperaturę piekarnika. Warto więc dokładnie zastosować się do wskazówek w konkretnym przepisie. 

Istotną rolę spełnia też ilość masy serowej. Jeśli pieczecie sernik w typie tarty, gdzie masa nie ma siedmiu centymetrów, a na przykład dwa, temperaturę można ustawić na nieco wyższą, ale nie przekraczającą 180 stopni Celsjusza. Wtedy też piecze się go dosyć krótko. Serniki z wyższym poziomem masy serowej powinny się piec dłużej, ale w niższej temperaturze. Z reguły poleca się temperaturę 150-160 stopni Celsjusza.

Temperatura pieczenia sernika - lepiej za niska niż za wysoka

Pieczenie sernika w wysokiej temperaturze może doprowadzić do zrobienia się górki i jej opadnięcia po wyjęciu z piekarnika. W niższej temperaturze masa będzie się ścinała niezbyt gwałtownie, ale równomiernie. Dzięki temu sernik zbytnio nie wyrośnie i będzie płaski, a zatem nie będzie też narażony na nadmierne opadanie.

Sernik pieczony w niskiej temperaturze

Dobrą metodą jest pieczenie sernika w niskiej temperaturze, czyli około 120-150 stopni Celsjusza. Ten proces trwać będzie dłużej (nawet o godzinę), ale zapewni delikatną strukturę ciasta, a wierzch i brzegi pozostaną apetycznie jasne i równe. Jedną z metod jest pieczenie sernika w niskiej temperaturze przez ok. 80 minut, a następnie pozostawienie go na godzinę w zamkniętym piekarniku. Długie pieczenie może z drugiej strony nieco wysuszać sernik, warto więc temu zapobiec. Dobrym sposobem jest ustawienie sernika w piekarniku nad naczyniem z wodą. Można też włożyć blaszkę z ciastem w większą formę częściowo wypełnioną wodą. Taka kąpiel wodna sprawi, że ciasto nie popęka i będzie idealnie wilgotne.

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej.Pieczenie sernika w kąpieli wodnej. Fot. Shutterstock/Only_NewPhoto

Studzenie sernika - złota zasada

Czy piekliście sernik w wysokiej, czy w niskiej temperaturze, zawsze należy go studzić stopniowo. Gdy wyłączycie piekarnik, drzwiczki pozostawcie zamknięte przez kilkanaście minut, a następnie co kilka minut uchylajcie je coraz bardziej. To dodatkowy czynnik, który zapobiega pękaniu i opadaniu ciasta.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas pieczenia sernika? Zebraliśmy dla was garść porad w osobnym artykule: Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (11)
W jakiej temperaturze piec sernik, by wyszedł wilgotny i nie opadł? Mamy kilka wskazówek
Zaloguj się
  • yulek_cezar

    Oceniono 2 razy 2

    Ogólnie wszystko napisane w porządku, dodałbym jeszcze, że trzeba czas pieczenia sernika zależy od ciasta od piekarnika. Sernik upieczony dygocze w zupełnie inny sposób niż sernik nieupieczony, to niby brzmi śmiesznie, ale jeśli sernik jest żółty, pomarańczowy albo brązowy na powierzchni to jest przepieczony i większość cukru w nim się skarmelizowała, nadal sernik ale smak byle jaki. Dla mojego piekarnika, sernik w kąpieli wodnej (tylko takie pieczę, gładkie jak stół i kremowe) to jest równe 90 minut, ale by wyznaczyć ten czas musiałem upiec kilkanaście serników średniej jakości. Taki klasyczny, zakalcowaty domowy sernik który rośnie i klapa wypadł już dawno temu z mojego repertuaru, szkoda mi materiałów na pieczenie czegoś takiego.

  • kronopnica

    0

    Stare ale tylko napisze, ze moja tesciowa robi absolutnie genialny sernik ( zdanie wszystkich co probowali) tylko miesza, niedbale do piekarnika i wychodzi cudny, dopieczony, pachnie tak ze zdarzalo sie ze wychodzac z domu przechodnie pytali co tak pieknie pachnie, puszysty, smakuje jak ambrozja i rozplywa sie w ustach. Jest na blasze prosrokatnej pieczony, taki dosc plaski. I ma ze 30 jajek w sobie. Stary przepie bo po prababci. Przypomnialam sobie i lekko dygoce z tesknoty 😉

  • natassja

    0

    Ależ narobiliście mi smaka na sernik! Nie jestem wybredna i nawet opadnięty mi smakuje:)))))

  • pujechalli2

    Oceniono 4 razy 0

    Przy robieniu piernika najważniejszą przyprawą jest czas. To czas nadaje mu odpowiedniej konsystencji. Czas sprawia, że jest idealnie chrupki na zewnątrz i cudownie wilgotny w środku.

  • haha-to-ja

    Oceniono 5 razy -1

    gorąco że kaczuszkom zupy ogórkowej sie nie chce ugotować i myslą jak tu kopytka na słońce wywalić a klepaczki wierszówy tu z pieczeniem sernika wjeżdzają xD haha ale ma zespoły kątentowe z łapanki ta gazeta

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX