Lekka i aromatyczna zupa: botwina w roli głównej

Botwinka to jedna z najpyszniejszych zup, jakie możecie przygotować latem. Nie dość, że jest bardzo smaczna, to na dodatek zawiera sporo witamin i minerałów. Jak na letnie dania przystało, jest lekka i delikatna w smaku. Jak ugotować botwinę? Podpowiadamy!

Gdy na straganach i sklepowych półkach można dostać botwinę, czyli młode, zwykle nieduże buraki ćwikłowe z długimi, zielonymi liśćmi, nie czekaj, ale kup ją koniecznie! Zupa z botwiny lub inaczej barszcz czerwony z botwiny to smaczne danie, które jest idealne późną wiosną i latem.

Przepis na zupę z botwiny

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny z burakami (jeśli trafił ci się niewielki, przygotuj 2 pęczki lub dodatkowo kilka niedużych młodych buraczków)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6 ziemniaków
  • 2 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (najlepiej ten domowej roboty)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki octu (lub wedle własnego smaku)
  • sól i pieprz do smaku

Zupa z botwiny z ziemniakami – jak zrobić?

  1. Buraczki i botwinkę dokładnie umyj – w liściach lubi się gromadzić piasek, który należy dobrze wypłukać! Młode buraczki obierz delikatnie (jeśli są bardzo małe, może im wystarczyć dokładne wyszorowanie) i pokrój w niedużą kostkę. Liście posiekaj.
  2. Obierz pietruszkę, marchewkę i ziemniaki i również pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie warzywa wrzuć do bulionu, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a potem gotuj, aż zmiękną. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zamieszaj i dopraw octem, solą i pieprzem do smaku.
  4. Barszcz czerwony z botwinki smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zupa – botwina jako baza do chłodnika litewskiego

Botwinka to świetna zupa na ciepłe dni, ale jedzona ciągle może się szybko znudzić. Jeśli została ci botwinka z poprzedniego dnia, możesz na jej bazie przygotować przepyszny chłodnik litewski! To danie sprawdzi się doskonale, gdy trudno wytrzymać wysokie temperatury. Jak zrobić chłodnik litewski? Do mocno schłodzonej zupy (najlepiej wyjętej z lodówki) trzeba dolać nabiał, np. kefir, zsiadłe mleko lub maślankę. W zależności od tego, ile masz zupy, dobierz odpowiednią ich ilość. Można dodać kilka rodzajów nabiału (to okazja, by wykorzystać na przykład napoczęty jogurt naturalny czy kilka ostatnich łyżek śmietany). Będziesz także potrzebować pół długiego ogórka i kilku rzodkiewek: pokrój je w drobną kostkę i również wrzuć do zimnej zupy.

Chłodnik litewski to danie, które cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy – gdy dodasz odpowiednią ilość kefiru, będzie jaskraworóżowe! Pamiętaj też, aby przechowywać go w lodówce, by zachować jego walory smakowe oraz nie doprowadzić do zepsucia.

Letnia zupa: botwina i jakie dodatki do niej?

Zarówno botwinkę, jak i chłodnik litewski można zjeść solo, jak i z dodatkiem jajka na twardo. Wiele osób decyduje się nie dodawać ziemniaków bezpośrednio do zupy, ale podać ją z ugotowanymi osobno tłuczonymi ziemniaczkami. Można je lekko okrasić cebulką lub skwarkami wedle uznania.

Więcej o: