Zapchany zlew - jak sobie z nim poradzić? Oto kilka niezawodnych sposobów

Czasem w kuchni przydarza się niemiła niespodzianka - zapchany zlew. Można walczyć przepychaczem, a można podejść do tematu w bardziej stanowczy, ale mniej siłowy sposób. Jak? Oto kilka wskazówek.

Zapchany zlew w kuchni

Zapchany zlew to jedna z tych nieprzyjemnych niespodzianek, które wymagają szybkiej interwencji. Stanowi źródło bakterii i drobnoustrojów, może też spowodować uszkodzenia hydrauliczne. Jak więc zabrać się za odtykanie zlewu?

Zapchany zlew - domowe sposoby

Jeśli jesteście fanami domowych rozwiązań, możecie przygotować kilka środków, które pomogą wam odetkać zlew. O mieszance soli i wrzątku pisaliśmy w osobnym artykule, ale można też użyć czegoś o bardziej zdecydowanym działaniu. Do suchego odpływu wystarczy wsypać pół lub nieco więcej szklanki sody oczyszczonej i zalać ją taką samą ilością octu. Mieszanka zacznie się pienić, co oznacza, że aktywnie działa. Należy zatkać odpływ plastikowym korkiem lub takim wykonanym ze szmatki i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie trzeba przepłukać odpływ dużą ilością gorącej wody. Jeżeli zlew się nie odetkał, można powtórzyć cały proces.

Taka mieszanka działa, ponieważ soda ma lekkie działanie żrące, a ocet antybakteryjne. Obie te substancje dodatkowo neutralizują zapachy - tak, ocet też, bo pomimo swojej drażniącej woni szybko się wywietrza

Odtykanie zlewu sodą i octem.Odtykanie zlewu sodą i octem. Fot. Shutterstock/batjaket

Ocet przyda się wam również w przygotowaniu jeszcze silniejszego środka do udrożnienia rur. Wystarczy wymieszać ze sobą pół szklanki sody i ćwierć szklanki soli, a następnie wsypać je do odpływu i zalać gorącym, ale nie wrzącym octem. Kolejne kroki to zakorkowanie odpływu i pozostawienie mieszanki przez pół godziny oraz przepłukanie całości gorącą wodą.

Jeżeli nie macie w domu sody ani soli, możecie też spróbować walczyć samym octem. Należy wlać jego szklankę do odpływu i zakorkować ujście. Po 30 minutach wystarczy przelać rurę dużą ilością gorącej wody. Proces ten można powtórzyć kilkukrotnie.

Jeśli odpływ jeszcze się nie zapchał, ale widocznie zmniejszyła się jego przepustowość, można raz na jakiś czas pokusić się o usunięcie osadów z tłuszczu i mydła. W tym celu wystarczy sporo wrzątku - sporo, czyli przynajmniej cztery litry. Należy wlać wodę do zlewu niezbyt dużym strumieniem. Dzięki temu osady i tłuszcze się rozpuszczą i ułatwią przepływ wody.

Zapchany zlew - narzędzia

Do odetkania zapchanego zlewu można użyć specjalnych narzędzi. Należą do nich przepychacz i pistolet do udrażniania rur, który działa na tej samej zasadzie, co ten pierwszy. Jest jednak lżejszy w obsłudze i bardziej skuteczny. Wygląda jak pistolet z przytwierdzoną gumową kopułą. Wystarczy przyłożyć ją do odpływu i kilkukrotnie pociągnąć za spust, a urządzenie zassie powietrze z rury. Różnica ciśnień rozluźni strukturę zatoru i ułatwi jej spłynięcie.

Zapchany zlew - środki do udrażniania rur

W sklepach dostępnych jest sporo różnych produktów chemicznych, które rozpuszczają blokujące przepływ wody resztki jedzenia i inne substancje. Można kupić te w postaci płynu, żelu lub granulek. Przed ich użyciem należy upewnić się, że są odpowiednie dla waszych zlewów i rur. Te, w których pojawiają się elementy aluminiowe lub które wykonane są ze słabej jakości materiałów, mogą ulec zniszczeniu.

Dodatkowo, jeśli używacie takich środków, trzeba zastosować się do zasad bezpieczeństwa:

  • założyć gumowe rękawiczki,
  • bezwzględnie stosować się do instrukcji na opakowaniu
  • nie wdychać parującej substancji,
  • nie nachylać się nad odpływem, zdarza się bowiem (sporadycznie, ale jednak), że płyn wytryskuje z wnętrza rury,
  • jeśli macie w domu zwierzęta lub dzieci, należy upewnić się, że pozostają z dala od działającej w zlewie substancji (a także do miejsca, w którym przechowujecie takie specyfiki).

Czym odetkać zlew?

Metody te można z powodzeniem zastosować również w odpływach w łazience. Jeżeli one nie poskutkowały, oznacza to, że zator w rurze jest zbyt duży. W tym wypadku należy zwrócić się o pomoc do hydraulika.

Aby w przyszłości uniknąć zapychania zlewu, dobrze jest o niego zawczasu zadbać. Nie wrzucajcie do środka resztek jedzenia z myślą, że spłyną - jest duża szansa, że zablokują się gdzieś po drodze. Nie wlewajcie też rozpuszczonych tłuszczy, pod wpływem zimnej wody będą się utwardzać i oblepiać ścianki rur. Dobrze też włożyć do odpływu specjalny koszyczek, który zbiera resztki jedzenia i raz na jakiś czas go opróżniać do kosza. Warto regularnie, na przykład raz w miesiącu, przepłukać rury mieszanką soli i wrzątku wspomnianą wyżej. Dzięki temu na bieżąco usuniecie przyklejone do rur resztki i osady.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (21)
Zapchany zlew - jak sobie z nim poradzić? Oto kilka niezawodnych sposobów
Zaloguj się
  • sselrats

    Oceniono 5 razy 1

    idzie sie do sklepu, sie kupuje srodek odpowiedni, sie uzywa i jest gites. To samo z czyszczeniem zapieczonego zelazka.

  • supermarjan

    Oceniono 5 razy 1

    ocet soda i zakorkowanie odplywu?
    no odetka sie o ile cisnienie w dol jednak da rade. bo jak nie to masz korek wbity w sufit i kuchnie do malowania.
    a jak lubisz patrzec na korek po zakorkowaniu to i morde obitą....

  • aprilapril

    0

    a u mnie z kranu leci chemia. sie nazywa H2O.

  • mcwidack

    0

    szybko się wywietrza???... boszzz

  • ahmed_jubara

    0

    Kret nie działa, bo ostatnio kretem zacementowałem zlew na amen. Musiałem po zdemontowaniu syfonu udrażniać go wiertarką. A hydraulicy przepychają zlew dłonią - widziałem kilkukrotnie. Nalewają wody do zlewu i gwałtownie wpychają ją do rury dłonią. Zawsze skutecznie.

  • wojciech_1708

    Oceniono 2 razy 0

    cześć ja jednak jestem tradycjonalistą przyzwoita chemia potrafi załatwić większość zatorów w zlewie na www.cleanmed.com.pI znalazłem pramol sifex płyn do udrażniania rur i odpływów polecam bo po użyciu tego płynu większość problemów z odpływami zniknęła :)

  • led47

    Oceniono 1 raz -1

    Jak sobie poradzi c? Nie dopuszczac do zapchania - sa sitka... Wy w tej redakcji to juz kompletnie glupiejecie, czasami aż wstyd czytać nawet naglowki... nie traktujcie ludzi jeszcze czytajacych GW jak polglowkow z piSu...

  • dlugi48

    Oceniono 3 razy -1

    A jaki jest niezawodny sposób gotowania wody na herbatę?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX