Rolada serowa - prawdziwy hit na imprezę

Rolada serowa podbije serca twoich gości na każdej imprezie. Można ją zrobić ze składników, które zwykle są dostępne w każdym domu. To połączenie smaków, które lubią chyba wszyscy. Sprawdź, jak zrobić roladę serową!

Rolada serowa to doskonały przepis dla wszystkich, którym znudziły się już sałatki z serem żółtym, tradycyjne zapiekanki czy mięso podawane z dodatkiem zapieczonego sera. Czas na coś nowego i co najmniej równie smacznego! Poznaj przepis na roladę serową, przygotuj ją i zachwyć siebie oraz najbliższych!

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 300 g żółtego sera w kawałku
  • 3 jajka
  • 400 g filetów z piersi z kurczaka
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • słodka papryka mielona
  • granulowany czosnek
  • sól i pieprz
  • olej

Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem – przygotowanie

  1. Filety z piersi kurczaka rozbij tak, jak na kotlety. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Po obu stronach oprósz je granulowanym czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem, a następnie odstaw w chłodne miejsce, by się zamarynowały.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce o największych oczkach. Jajka roztrzep w misce, dodaj do nich majonez i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć ser i połącz z jajkami.
  3. Na blasze wyłóż płat papieru do pieczenia i rozlej na niej masę serowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
  4. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę i drobno posiekaj pieczarki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, zeszklij cebulę, a potem dodaj pieczarki i duś przez około 10 minut. Odlej nadmiar wody.
  5. Ciasto serowe wyjmij z piekarnika i gdy trochę przestygnie, rozłóż na nim płaty mięsa. Następnie na mięsie rozłóż warstwę pieczarek i zwiń wszystko w rulon. Zawiń w papier do pieczenia (wykorzystaj papier po pieczeniu ciasta serowego) i ponownie włóż do piekarnika na około 30 minut.
  6. Roladę podawaj pokrojoną w plastry - na ciepło, jako danie obiadowe lub po przestudzeniu, jako imprezową przystawkę.

Rolada serowa z mięsem mielonym z indyka i szpinakiem

Składniki:

  • 300 g żółtego sera w kawałku
  • 3 jajka
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 300 g szpinaku (może być zarówno w liściach, jak i rozdrobniony)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • olej

Rolada serowa z mięsem mielonym i szpinakiem – przygotowanie

  1. Ser zetrzyj na tarce o największych oczkach. Wymieszaj go z roztrzepanymi jajkami i majonezem. Następnie rozsmaruj masę na płacie papieru do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso. Dopraw je słodką papryką i szczyptą papryki ostrej, solą i pieprzem. Smaż, aż się zetnie, a następnie zdejmij z patelni.
  3. W razie potrzeby dodaj odrobinę tłuszczu i wrzuć na nią szpinak. Gdy zwiędnie, odlej nadmiar wody i dodaj serek śmietankowy. Dopraw wyciśniętym w wyciskarce czosnkiem, solą i pieprzem, a także gałką muszkatołową. Wszystko dobrze połącz.
  4. Na cieście serowym rozłóż mięso mielone, a na nim szpinak i zwiń w rulon. Zawiń w papier do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku. Roladę podawaj pokrojoną w plastry na ciepło, jako danie obiadowe lub schłodzoną, jako przystawkę.

Zobacz również:

Więcej o: