Zeschnięty żółty ser? Nic straconego - można przywrócić mu świeżość [TRIK]

Ile razy zdarzyło się wam kupić kostkę żółtego sera, zużyć połowę na pizzę i zapomnieć o drugiej części? Z pewnością znajdzie się kilka winnych osób (no dobra, my także). Czy taki zeschnięty ser jeszcze się do czegoś nadaje? Zdecydowanie tak. Trzeba go tylko odświeżyć.
Zobacz wideo

Zalegający ser do wyrzucenia?

Zeschnięty żółty ser w lodówce budzi wątpliwości. Czy jest bezpieczny do jedzenia? A jeśli tak, to czy odkrajać brzegi? A może wcale nie trzeba przejmować się twardszą skórką? Przychodzimy z odpowiedziami.

Zepsuty ser należy wyrzucić, a zeschnięty...?

Przede wszystkim należy sprawdzić zapach. Jeśli jest mdły, nieprzyjemny i w niczym nie przypomina tego z momentu zakupu, lepiej nie ryzykować i go wyrzucić. Trzeba też zwrócić uwagę na ewentualne oznaki zepsucia na powierzchni sera, czyli regularne plamy o białym lub sinym kolorze świadczące o obecności pleśni. W tym wypadku żółty ser można z niej okroić, ale należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa, czyli wyciąć fragmenty na głębokości ok. 2,5 centymetra od zepsutej powierzchni. Trzeba przy tym uważać, by nie dotknąć pleśni nożem ani dłonią, ponieważ można ją łatwo przenieść na inne miejsca (więcej na ten temat: Na serze pojawia się pleśń. Można ją odciąć i jeść dalej? Sprawdzamy).

Jeśli boki sera mają równomiernie ciemniejszy odcień niż środek, oznacza to, że najzwyczajniej lekko się wysuszyły. Taki ser nadaje się do jedzenia, chociaż suche brzegi mogą być niezbyt apetyczne lub po prostu trudne do przeżucia. Zanim jednak złapiecie za nóż i odkroicie "skórki", poznajcie metodę, która pozwoli na przywrócenie serowi dawnej świeżości bez konieczności marnowania jedzenia.

Kąpiel w mleku odświeży zeschnięty żółty ser

Przygotujcie mleko. Potrzebna będzie jego taka ilość, by pokryło cały kawałek sera. Wystarczy je nieco podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie umieścić w naczyniu wraz z serem. Dobrze, by nie był on mocno schłodzony, bo mleko szybko wystygnie. Ciepła temperatura płynu przyspieszy proces wsiąkania wgłąb sera. Po 30 minutach należy wyjąć kostkę i osuszyć ją przy pomocy czystej ściereczki lub ręcznika papierowego. W przypadku sera w plastrach, można go wyjąć po 10 minutach i sprawdzić, czy zdążył już nasiąknąć.

To wszystko! Ser odzyskał świeżość i znów nadaje się do jedzenia. Teraz tylko pozostaje zdecydować, do czego go użyjecie. My proponujemy piwno-serową zupę krem, zapiekankę makaronową z serem lub zieloną szakszukę zapieczoną z serem.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA