Jak zrobić idealnie puszysty omlet? Przedstawiamy kilka trików

Omlety mogą być różne - wytrawne, na słodko, duże lub w postaci niewielkich placków, cienkie albo grube. Dla wszystkich fanów tych ostatnich mamy kilka trików na to, by wasze omlety nabrały wyjątkowej puszystości.

Każdy znajdzie omlet dla siebie

Jest wiele odmian omletów - ich podstawową wersję przygotowuje się na bazie samych jajek, jajek z wodą lub mlekiem, a także z dodatkiem mąki. Można je podawać na słono lub na słodko - na śniadanie, obiad i kolację. Najczęstszym rodzajem omletu, który przyrządza się w Polsce, jest ten w wersji grubszego placka. Jak jednak sprawić, by omlet wyszedł idealnie puszysty? Jest kilka rzeczy, które można zrobić.

Sztywna piana

Zanim wybijecie jajka do naczynia i wymieszacie je wraz z cukrem albo przyprawami, oddzielcie żółtka od białek. Żółtka możecie wymieszać z wybranymi składnikami, a białka należy ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli (nawet jeśli ma to być wersja na słodko - sól pomoże ubić białka, a dodatkowo podkreśli słodki smak deseru). Następnie pianę należy połączyć z żółtkami przy pomocy drewnianej łyżki lub miksując je na wolnych obrotach. Taką masę wylejcie na dobrze rozgrzaną patelnię wysmarowaną cienką warstwą masła, najlepiej klarowanego, dzięki czemu unikniecie przypalenia. Całość wystarczy przykryć i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Gdy spód się zarumieni, należy zmienić strony.

Jak przewrócić omlet bez robienia bałaganu? Złapcie rączkę patelni jedną ręką, a drugą (przez rękawicę lub ścierkę) za pokrywkę, odwróćcie ją do góry dnem, a następnie powoli zsuńcie placek z pokrywki na patelnię i smażcie dalej, aż do zrumienienia.

Bardziej treściwy omlet dzięki mące

Aby omlet miał bardziej zbitą, ale nadal puszystą strukturę, wystarczy dodać do niego łyżkę mąki pszennej. Najlepiej zrobić to przez sito do gotowej już masy i dokładnie wymieszać. Przesianie mąki dodatkowo ją napowietrzy i pozbawi wszelkich grudek.

Maksimum puszystości? Dodajcie sodę

Dla fanów wyjątkowo wyrośniętych i puszystych omletów proponujemy dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Dzięki temu placek wyrasta nieco bardziej i zaczyna przypominać biszkopt. Wystarczy wmieszać ćwierć łyżeczki proszku do masy omletowej i dalej postępować, jak w klasycznym przepisie.

Pamiętajcie, że im większa patelnia, tym cieńszy omlet, ale to nie oznacza, że nie może być puszysty. Takie omlety można podawać z dżemem albo posypane cukrem pudrem, w towarzystwie owoców i bitej śmietany. Jeśli wolicie wersję wytrawną, przed wylaniem ciasta na patelnię dodajcie do niej pokrojone drobno warzywa, szynkę, usmażone i przestudzone mięso czy starty ser. Taki omlet będzie świetnie smakować w połączeniu z dipem ze zwykłego jogurtu greckiego albo śmietany.

Zobacz również:

Więcej o: