Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, czyli pomysł na szybkie danie obiadowe [PRZEPIS]

Zupa szczawiowa z ziemniakami to klasyk obiadów zarówno tych "w tygodniu", jak i od święta. Przygotowuje się ją szybko i smakuje całej rodzinie. Dzięki temu, że jest kwaskowa, wyróżnia się spośród typowych obiadowych wyborów pań i panów domu. Jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami?
Zobacz wideo

Zupa szczawiowa z ziemniakami

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem to dla wielu przyjemne wspomnienie dzieciństwa. Kojarzy nam się z domem, co jest częstym bodźcem, by tę zupę przyrządzić samodzielnie. Lekko kwaskowa, przełamana smakiem jajka sprawdzi się idealnie na pierwsze danie każdego dnia. Jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami? Oto prosty przepis.

Zupa szczawiowa z ziemniakami - przepis

Składniki:

  • 2 litry bulionu (najlepiej domowej roboty, na żeberkach)
  • 400 g świeżego szczawiu lub 1 słoiczek (ok. 300 g) szczawiu konserwowego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 jajka (lub więcej, w zależności od preferencji)
  • 3 pełne łyżki śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami?

  1. Jajka gotujemy na twardo (o tym, jak przygotować je, by były idealne, pisaliśmy w osobnym artykule).
  2. W garnku zagotowujemy bulion.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Nie trzeba ich przepłukiwać z nadmiaru skrobi, która wydzieliła się podczas krojenia - przyda się nam jako naturalny zagęszczacz do zupy.
  4. Świeży szczaw pozbawiamy ogonków, myjemy i osuszamy, na przykład za pomocą wirówki do sałaty, a następnie drobno siekamy.
  5. Szczaw świeży lub ten ze słoika wraz z ziemniakami wrzucamy do bulionu i gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu.
  6. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, aby się zahartowała, po czym wlewamy ją do garnka.
  7. Całość mieszamy i gotujemy do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Zupę można doprawić solą i pieprzem. Jeśli używaliśmy szczawiu w słoiczku, warto uważać z solą, gdyż często jest już do niego dodana.
  8. Jajka obieramy i kroimy w kostkę lub na ćwiartki. Możemy dodać je do garnka lub podawać osobno na talerzach.

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli nie macie gotowego bulionu, możecie użyć także kostki rosołowej (najlepiej tej zrobionej samodzielnie) lub przyrządzić go od podstaw. Warto jednak mieć kilka litrów wywaru w zanadrzu - dobrze go zapasteryzować w butelce lub zamrozić w woreczkach strunowych, dzięki czemu w sytuacjach awaryjnych lub po wyjątkowo ciężkim dniu, wystarczy dodać do niego kilka składników i w kilka chwil wyczarować pyszną zupę szczawiową.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.