Jak usunąć zacieki z naczyń żaroodpornych? Sprawdzi się kąpiel z octem. Co jeszcze?

Kto nie uwielbia pieczeni, zapiekanki makaronowej czy pysznej musaki? Chyba możemy zaryzykować stwierdzenie, że nie ma takich osób. Jednak po upieczeniu na brzegach naczyń żaroodpornych pojawiają się nieestetyczne zacieki i plamy z przypieczonego jedzenia i sosu, które trudno usunąć. Na szczęście jest na to kilka sposobów.

Jak domyć zapieczone zacieki na naczyniach żaroodpornych?

Zapieczone zacieki na powierzchni szklanych naczyń żaroodpornych bynajmniej nie zachęcają do jedzenia. Wyglądają nieestetycznie i sprawiają wrażenie, że naczynie jest niedomyte. Niekiedy jednak ciężko jest je doczyścić, szczególnie wtedy, gdy (całkiem zrozumiale) najpierw zabraliście się za jedzenie, a sprzątanie zostawiliście na później. Przychodzimy z kilkoma sposobami na to, jak domyć te nieatrakcyjne zapieczone zacieki.

Mały kaliber - woda i płyn do mycia naczyń

Zanim przejdziecie do bardziej stanowczych metod, warto sprawdzić, czy uda wam się domyć brytfannę wodą i płynem do mycia naczyń. Niekiedy wystarczy je nieco bardziej poszorować, na przykład używając twardszej strony gąbki lub szczoteczki do usuwania trudniejszych zabrudzeń. W przypadku bardziej uciążliwych plam, można naczynie wcześniej wymoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do zmywania.

Ocet ze skrobią kukurydzianą

Ta domowa (i ekologiczna) metoda poradzi sobie z zaciekami na szkle. Należy wymieszać w miseczce łyżkę skrobi, łyżkę octu i odrobinę wody. Powstałą pastą wystarczy pocierać plamy za pomocą gąbki lub ściereczki. Skrobia i ocet znane są ze swoich właściwości czyszczących, a dodatkowo malutkie drobinki skrobi delikatnie zetrą zanieczyszczenia.

Ocet i skrobia kukurydziana wywabią zacieki z brytfanny.Ocet i skrobia kukurydziana wywabią zacieki z brytfanny. Fot. Shutterstock/focal point

Ocet z wodą

Ocet działa czyszcząco, a także antybakteryjnie, jest więc idealnym środkiem do mycia przyrządów. Wystarczy wymieszać go z wodą w równych proporcjach, wlać do naczynia tak, by pokryć plamy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut. Po tym czasie, gdy brytfanna nieco przestygnie, należy doczyścić zacieki za pomocą gąbki. Ocet zadziała jak środek czyszczący, a gorąca woda i para pomogą "odkleić" zabrudzenia.

Pasta nie tylko do mycia zębów

O cudownych właściwościach pasty do zębów pisaliśmy w osobnym artykule (Pasta do zębów przyda się nie tylko w łazience. Doczyści też krany, pudełka na jedzenie, a nawet białe buty). Okazuje się, że poradzi sobie także z zapieczonymi zaciekami na ściankach naczynia żaroodpornego. Należy nałożyć jej niewielką ilość na szczoteczkę do zębów (oczywiście nie tą, której używacie na co dzień) lub na ściereczkę, a następnie delikatnie pocierać zacieki. Plamy łatwo zejdą z czyszczonej powierzchni. Na koniec wystarczy umyć brytfannę tak jak zwykle i pozostawić do wyschnięcia.

Gruby kaliber - płyn do mycia piekarnika

Jeśli przypieczki na waszym naczyniu żaroodpornym są wyjątkowo uciążliwe i wydają się być nie do usunięcia, można uciec się do płynu do czyszczenia piekarnika. Jego formuła została opracowana tak, by usuwać dokładnie taki sam rodzaj zabrudzeń, zatem świetnie poradzi sobie z zaciekami na brytfannie. Wystarczy spryskać je i pozostawić na kilka minut, po czym zetrzeć go ręcznikiem papierowym. Po zabiegu najlepiej wstawić naczynie do zmywarki lub porządnie umyć za pomocą płynu do mycia naczyń, by pozbyć się resztek środka do czyszczenia.

Zobacz również:

Więcej o: