Jak szybko odświeżyć czerstwe pieczywo? Jest na to prosty trik. Przygotujcie wodę

Czerstwy chleb, o ile nie zamierzacie przerobić go na grzanki, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Zwykle dosusza się go i przerabia na bułkę tartą albo po prostu wyrzuca. Jest jednak pewien sposób, dzięki któremu można go odświeżyć.
Zobacz wideo

Czerstwy chleb niekoniecznie do wyrzucenia

Zapewne wielu z was zdarzyło się przekroić bochenek chleba z myślą o pysznej kanapce, tylko po to, by przekonać się, że jest już zbyt twardy. W ciągu tych kilku dni, które spędził w chlebaku, wilgoć zdążyła z niego wyparować i nie nadaje się już na pyszną kanapkę z masełkiem i pomidorkiem. Okazuje się, że jeszcze nic straconego, bowiem taki chleb można odświeżyć. Zanim jednak to zrobicie, sprawdźcie, czy na jego powierzchni nie pojawiła się pleśń. W tym wypadku oczywiście trzeba go wyrzucić.

Jak odświeżyć czerstwy chleb?

Aby odświeżyć zasuszony chleb potrzebna wam będzie woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni Celsjusza. Wystarczy bochenek lub kromkę zwilżyć wodą. W przypadku tego pierwszego dobrze się sprawdzi krótka kąpiel pod kranem, natomiast kromkę najlepiej spryskać mokrymi palcami lub spryskiwaczem, by zbytnio nie rozmiękła i nie zaczęła się rozpadać. Taki namoczony chleb należy ułożyć na kratce, a następnie wstawić do piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie pieczywo odzyska nawilżenie i miękkość, a do tego zaraz po wyjęciu z piekarnika, będzie ciepłe tak, jak gdyby było dopiero zrobione. Można więc z powodzeniem raczyć się ulubionymi kanapkami. Tą metodę odświeżania można też zastosować w przypadku bułek.

Przechowywanie chleba

By uniknąć sytuacji, w której musicie ratować czerstwy chleb, warto go odpowiednio przechowywać. W tym celu dobrze jest go owinąć folią aluminiową, dzięki czemu nie będzie narażony na utratę wilgoci. Ewentualnie, jeśli wiecie, że na pewno nie uda wam się zjeść całego bochenka, można go zamrozić. Rozmrożony może utracić swoją elastyczność, ponieważ zamarzająca woda rozerwie pojedyncze "tkanki" chleba, jednak będzie się nadawał do jedzenia. Jak go później rozmrażać? Szczegółowe wskazówki znajdziecie w osobnym artykule: Mrozisz chleb "na później"? Pracownik piekarni radzi, jak go odmrażać, żeby zachować walory smakowe.

Należy z kolei unikać przechowywania pieczywa w lodówce. Mimo niskiej temperatury woda paruje również tam, więc i tak chleb utraci swoją wilgoć.

Do czego wykorzystać czerstwy chleb?

Jeśli nasz sposób odświeżenia chleba was nie przekonuje, zawsze pozostaje wykorzystanie go w obecnej formie. Jak? My polecamy przepyszną panzanellę, czyli sałatkę z pomidorów i czerstwego chleba czy grzanki do zupy krem lub sałatki. Zanim zdecydujecie się na wyrzucenie starego pieczywa, użyjcie go, by doczyścić tarkę.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA