Jak upiec karpatkę? Podajemy wam przepis na karpatkę w klasycznej wersji

Karpatka jest jednym z najpopularniejszych ciast z kremem w naszej tradycji deserów. Delikatne i kruche ciasto parzone ze słodkim i kremowym nadzieniem, to deser, bez którego trudno wyobrazić sobie niedzielne popołudnie z rodziną. Podpowiemy wam, jak upiec pyszną karpatkę w waszej własnej kuchni. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem.

Ciasto karpatka

Karpatka to popularna wersja ciasta z kremem. Wykonujemy je z tzw. ciasta parzonego, co łączy karpatkę z jej młodszym rodzeństwem – eklerkami i ptysiami. Lekkość, kruchość oraz wilgotność, to cechy wspólne tych deserów. Jaki krem stosować do karpatki? Najczęściej wykorzystuje się do tego celu krem budyniowy (zobacz: Przepis na krem budyniowy do tortu i innych wypieków). Stosuje się również kremy śmietanowe lub na bazie jogurtu. W każdym sklepie możemy również nabyć gotowy krem w torebce, który również spisze się dobrze, jeśli zazwyczaj mamy trudności z przyrządzaniem kremów do ciast.

Jak podawać karpatkę domowej roboty? To ciasto, które daje nam wiele możliwości. Pasują do niego wszelkiego rodzaju soczyste owoce. Świetnie spiszą się truskawki, maliny, jeżyny, borówki czy poziomki. Możemy również dodawać do niej również musy, konfitury lub frużelinę z czerwonych owoców. Krem najczęściej zyskuje smak śmietankowy lub z aromatem waniliowym. Możemy zrobić również w wersji czekoladowej, a wystarczy dodać do niego parę łyżek kakao w procesie przygotowania. Karpatka świetnie wygląda oraz smakuje również w połączeniu z porcją naszych ulubionych lodów.

Przepis na domową karpatkę – składniki:

  • 350 g masła
  • ok. 130 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1 szklanka wody
  • 5 średnich jajek
  • 2 paczki budyniu waniliowego
  • ok. 50 g cukru
  • 700 ml mleka
  • cukier puder

Jak upiec karpatkę? Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do głębokiego garnka wkładamy ok. 100 g masła i roztapiamy je.
  2. Do masła w garnku dolewamy wodę i całość zagotowujemy.
  3. Gdy całość zaczyna się gotować, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy drewnianą łyżką. Mieszamy do momentu otrzymania gęstej masy.
  4. Gdy ciasto zrobi się gęste, wtedy przekładamy je do głębokiej miski i miksujemy na gładką masę. Następnie porządnie studzimy.
  5. Podczas mieszania dodajemy jajka - po jednym.
  6. Przygotowujemy sobie formę do pieczenia - może być tortownica lub brytfanna w kształcie prostokąta.
  7. Formę nacieramy wewnątrz masłem.
  8. Ciasto po zmiksowaniu dzielimy na dwie części. Jedną z nich bierzemy i wykładamy na dnie formy do pieczenia. Dużą łyżką lub szpatułką rozprowadzamy i wygładzamy jego powierzchnie na dnie formy. Z drugą częścią ciasta robimy to samo.
  9. Jak piec karpatkę? Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.
  10. Gdy ciasto będzie się piec, możemy skupić się na kremie do karpatki. Budynie należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniach.
  11. Masło rozcieramy mikserem na miękką, puszystą masę. Do naczynia, w którym znajduje się masło, dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Róbmy to, nie przerywając delikatnego mieszania całości.
  12. Powstały krem do karpatki odstawiamy następnie do lodówki, do lekkiego stężenia. w tym czasie porządnie studzimy również upieczone blaty ciasta.
  13. Krem rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta (na górnej, pofałdowanej części) i przykrywamy ją drugim płatem.
  14. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki nasza karpatka jest gotowa do podania.

Jak zrobić karpatkę?

Przepis na karpatkę jest banalnie prosty i możemy go wykonać w każdej kuchni z łatwo dostępnych składników. To bardzo uniwersalny deser, który możemy na dowolne sposoby zmieniać i rozbudowywać. Zachęcamy was do upieczenia własnej karpatki i skorzystania z naszego przepisu oraz rad. Życzymy wam smacznego oraz powodzenia

Więcej o: