Jak zrobić grochówkę? Prezentujemy wam przepis na pyszną zupę grochową. Jak w wojsku!

Grochówka to już kultowa zupa w naszej tradycji kulinarnej. To naprawdę świetna, rozgrzewająca zupa na każdą porę roku. Doskonale sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą. Poza niepowtarzalnym smakiem jest również bardzo sycąca, a jeśli dodacie do niej mięsa lub kiełbasy, z powodzeniem wystarczy za cały obiad. Poznajcie nasz przepis na zupę grochową

Tradycyjna grochówka

Aby przyrządzić tradycyjną zupę grochową potrzebny jest nam oczywiście groch. Jaki groch do grochówki? Najczęściej stosuje się groch łuskany w połówkach, ale możemy użyć również grochu zielonego. Ile grochu potrzebujemy na grochówkę? Na jeden garnek zupy grochowej potrzebne nam będzie ok. 400-500 g suchego grochu.

Grochówkę przygotowujemy zazwyczaj na wywarze mięsnym. Do przygotowania bulionu najczęściej stosuje się schab bez kości, żeberka lub łopatkę. Potrzebne będzie też coś z dymnym posmakiem, co nada zupie smaku, np. wędzony boczek. W wersji wegetariańskiej możemy użyć kostki grzybowej lub bulionu warzywnego, a dla dodania zupie wędzonego posmaku, możemy wykorzystać nieco wędzonej papryki.

Jak doprawić grochówkę? Grochówka to zupa kojarzona z warunkami polowymi. Stąd pierwsze na myśl przychodzą nam zioła. I słusznie! Z zupą grochową świetnie będą się komponować: majeranek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, lubczyk czy liście laurowe. Poza tym możemy użyć ostrego pieprzu, aby dodać naszej grochówce odrobinę mocy.

Przepis na grochówkę – składniki:

  • ok. 2 l wody
  • ok. 400 g łuskanego grochu (połówki)
  • ok. 500 g wędzonego boczku
  • 400 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • majeranek, ziele angielskie
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz

Jak zrobić grochówkę? Przygotowanie krok po kroku:

  1. Groch należy najpierw namoczyć wodzie. Wystarczą mniej więcej 4 godziny.
  2. Do dużego garnka wlewamy następnie 2 litry wody i zagotowujemy ją.
  3. Wodę solimy, dodajemy do niej namoczony groch oraz liście laurowe.
  4. Pietruszkę ścieramy na paski na tarce i dodajemy do pozostałych składników w garnku. Opcjonalnie możemy do pietruszki dodać również marchewkę
  5. Następnie obieramy ziemniaki i oczyszczamy je. Kroimy w kostkę i dodajemy do całości w garnku.
  6. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Wytapiamy z niego tłuszcz przez ok. 5-6 minut. Tak podsmażony boczek dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami.
  7. Na patelni z tłuszczem z boczku podsmażamy cebule, uprzednio pokrojone w drobną kostkę. Tak zeszkloną cebulkę dodajemy do reszty składników w garnku.
  8. W drobne plasterki kroimy także ząbki czosnku. Dodajemy je do gotującej się zupy.
  9. Zupę grochową doprawiamy resztą przypraw wedle uznania. Ile gotować grochówkę? Przykrywamy garnek i całość gotujemy na dużym płomieniu przez ok. 30 minut.
  10. Po tym czasie grochówka jest gotowa do podania

Zobacz również:

Jak podawać grochówkę?

Grochówka obowiązkowo musi być podawana z pieczywem. Jego rodzaj zależy od naszych preferencji. Ponadto, poza boczkiem, możemy naszą grochówkę ugotować z kiełbasą. Najlepiej pasować będzie do niej kiełbasa biała lub śląska.

Jak zagęścić grochówkę? Na pewno nie uda się nam tego zrobić za pomocą śmietany. Zamiast tego lepiej wymieszać nieco mąki pszennej (lub ziemniaczanej, jeśli nie jecie pszenicy) z zimną wodą, a następnie rozrobić z ciepłym płynem z zupy i dodać do garnka, dokładnie mieszając, aby uniknąć utworzenia się mącznych "kluseczek" na powierzchni. Mamy nadzieję, że nasz przepis pomoże wam przygotować pyszną grochówkę. Życzymy wam powodzenia oraz smacznego.

Więcej o:
Komentarze (1)
Jak zrobić grochówkę? Prezentujemy wam przepis na pyszną zupę grochową. Jak w wojsku!
Zaloguj się
  • mrocznapszczola

    0

    "Przykrywamy garnek i całość gotujemy na dużym płomieniu przez ok. 30 minut." - po tej radzie groch na dnie garnka się przypali i zupa będzie do wyrzucenia. Zupę należy gotować na małym ogniu przez ok 1,5h i co ok. 5min dokładnie mieszać drewnianą łyżką po dnie garnka, żeby właśnie uniknąć przypalenia grochu. Gdy ten się zacznie rozpadać, nie ma potrzeby niczym jej zagęszczać. Groch zagęści ją naturalnie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX