Kapuśniak z białej kapusty - smaczna zupa, która nasyci całą rodzinę. Jak go zrobić?

Kapuśniak z białej kapusty to zupa smaczna i zdrowa. Jest jednym z klasycznych wariantów na pierwsze danie obiadowe. Jak ją robić? Przepis jest naprawdę prosty i wcale nie wymaga dużo pracy. Przygotujcie listę zakupów.
Zobacz wideo

Jak gotować kapuśniak z białej kapusty?

Kapuśniak z białej kapusty to bardzo sycąca zupa. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie bulionu na żeberkach wieprzowych, dlatego nie potrzeba jej wiele, by napełnić głodne brzuchy. Z tego powodu, a także dlatego, że ta zupa jest po prostu pyszna, domowe gospodynie i gospodarze chętnie ją przygotowują. Jak się za to zabrać? Oto podstawowy przepis.

Przepis na kapuśniak z białej kapusty - składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 i 1/2 l wody
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 niewielki por (biała i jasnozielona część)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 łyżka liści majeranku (świeżych lub suszonych)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Opcjonalnie:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Kapuśniak z białej kapusty - jak zrobić?

  1. Kapustę drobno szatkujemy, oprószamy solą i mieszamy. Odstawiamy, by puściła soki.
  2. Do garnka wkładamy żeberka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny od momentu wrzenia. Co jakiś czas odszumowujemy wywar z mętnej piany.
  3. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera, a pora myjemy. Warzywa przekrawamy na mniejsze kawałki, a cebulę opalamy nad palnikiem, w piekarniku lub na patelni. Włoszczyznę wrzucamy do wywaru. Całość gotujemy przez około 30 minut. Wyciągamy warzywa i mięso. Można je drobniej pokroić i włożyć z powrotem do zupy albo przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet.
  4. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, po czym dorzucamy je do wywaru wraz z kapustą (z zalewą). Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Na tym etapie można też dodać koncentrat pomidorowy, jeśli go używamy. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną, czyli przez około 15 minut.
  5. W międzyczasie w osobnym rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Cały czas mieszamy, by uniknąć przypalenia. Smażymy przez 1-2 minuty, aż zasmażka się lekko zarumieni, po czym przelewamy ją do kapuśniaku i mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy świeży koperek. Gotowe.

Przepis na kapuśniak z białej kapusty

Kapuśniak z białej kapusty wymaga nieco czasu, ale nie jest zbyt pracochłonny. Można skrócić przygotowania poprzez wykorzystanie gotowego bulionu lub kostki rosołowej, na przykład tej własnej roboty. Wtedy pozostaje wam jedynie wrzucić do środka osoloną kapustę, ziemniaki i kilka przypraw.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.