Wok - patelnia dobra do każdej kuchenki. Jaką wybrać i co na niej smażyć? Podpowiadamy

Wiele filmów dokumentalnych o Azji ukazuje uliczne targi czy zwykłe restauracje, gdzie kucharze z niesamowitą gracją posługują się dużymi, głębokimi patelniami. Też tak chcecie? Dziś na tapecie patelnia wok - co to jest i do jakich potraw ją wykorzystać.

Patelnia wok - co to jest?

Patelnia wok to głębokie naczynie o dość dużej średnicy (zwykle od 28 cm wzwyż). Służy do szybkiego smażenia potraw w ruchu. Ma jedno lub dwa uchwyty albo rączkę taką, jak w zwykłych patelniach. Kształt miski zawdzięcza temu, że dawne chińskie kuchenki węglowe miały szerokie otwory, w które wkładało się woki. Tradycyjnie opalane są ogniem, choć z uwagi na to, że robią się coraz popularniejsze na zachodzie, produkuje się także woki dostosowane do kuchenek indukcyjnych, z płaskim dnem.

Jak używać patelni wok?

Wielu domowych kucharzy, którzy planują zakup woka, zapewne zastanawia się, jak używać - patelnia wok jest bowiem dość charakterystyczna pod względem wyglądu, a co za tym idzie, także manewrowania. Do przyrządzania potraw na woku wystarczy niewielka ilość oleju. Z reguły w pierwszej kolejności obsmaża się mięso (jeśli go używacie), następnie je zdejmuje i zamienia na warzywa - najpierw twardsze, a stopniowo dodaje się bardziej miękkie. W późniejszych etapach wzbogaca się potrawę o resztę dodatków, takich jak makaron ryżowy, tofu, przyprawy czy sosy, na koniec łączy się wszystko i krótko razem podsmaża, aby smaki się wymieszały. Patelnia powinna być ciągle w ruchu, jeśli nie macie doświadczenia w podrzucaniu zawartości patelni, warto wesprzeć się drewnianą szpatułką lub łyżką.

Wok - patelnia dobra do każdej kuchenki

Tradycyjny wok stworzony jest do opalania nad ogniem. Jednak poza Chinami, nie znajdzie się wiele kuchni węglowych w takim stylu. Z tego też powodu do woka można dokupić specjalną obręcz, która stabilizuje go nad palnikiem lub kuchenką elektryczną i ułatwia manewrowanie. Można też znaleźć wok o spłaszczonym dnie, który sprawdzi się równie dobrze, a nie będzie wymagał użycia obręczy. Jeśli z kolei jesteście posiadaczami kuchenki indukcyjnej, producenci znaleźli rozwiązanie także dla was.

Patelnia wok - indukcja

Patelnia wok do kuchenek indukcyjnych wykonana jest przeważnie ze stali nierdzewnej lub węglowej i ma spłaszczone dno. Dzięki temu naczynie szybko nabiera odpowiedniej temperatury i nie wymaga używania żadnych stabilizatorów.

Stalowa czy żeliwna?

Tradycyjne woki wykonane były z żeliwa, które długo utrzymuje ciepło i jest bardzo wytrzymałe - w zasadzie to zakup na lata. Dziś również można takie dostać. Wadą woka żeliwnego jest to, że potrzebuje sporo czasu, by się rozgrzać i jest dosyć ciężki. W połączeniu z obowiązkiem ciągłego mieszania jego zawartości, smażenie wymaga więc sporej siły i wprawy.

Materiałem, który dobrze zastępuje żeliwo jest stal węglowa, a zaraz za nią nierdzewna. Ta pierwsza rozgrzewa się dużo szybciej. Wok wykonany z którejś z tych stali jest lżejszy od żeliwnego, ale dalej dosyć ciężki. Jeśli odpowiednio o niego zadbacie, będzie wam długo służył. Stal nierdzewna to zdecydowanie tańsza propozycja od stali węglowej i żeliwa.

Inną alternatywą jest wok ceramiczny. Jest lżejszy od wymienionych wyżej, a także łatwiejszy w utrzymaniu. Jego śliska powłoka zapobiega przywieraniu. Ceramiczne woki słyną także z różnorodnych designerskich wzorów. Będą więc nie tylko funkcjonalnym dodatkiem, ale także spełnią rolę dekoracyjną.

Najtańszym wokiem jest ten wykonany z aluminium. Pokrywa go warstwa teflonu, co zapobiega przywieraniu jedzenia, a także przedostawaniu się szkodliwych substancji do potrawy. Jest on też najlżejszy spośród woków wykonanych z innych materiałów. Należy jednak o niego dobrze dbać i nie doprowadzić do porysowania powierzchni, gdyż uszkodzony teflon odsłania aluminium. W takim woku trudniej też utrzymać stałą temperaturę.

Zobacz również:

Więcej o: